Live τώρα    
Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» / Με την ελπίδα στην Πόλη του Φωτός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» / Με την ελπίδα στην Πόλη του Φωτός

135215660a.jpg

Μια χώρα κρεμασμένη στις πλάτες τους μήπως νιώσει κάποια ευτυχία… Μια εφήμερη ευτυχία σαν αυτή που μπορεί να χαρίσει ο αθλητισμός και στην προκειμένη περίπτωση θα «χρεωθούν» οι πλάτες των Τεντόγλου, Στεφανίδη, Αντετοκούνμπο, Καραλή και των άλλων δεκάδων αθλητών και αθλητριών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» με την ελληνική σημαία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν σήμερα 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Αυγούστου. Η ελληνική αποστολή που θα δώσει το «παρών» απαρτίζεται από 101 αθλητές και αθλήτριες. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα μεγάλα «αστέρια» αλλά και αθλητές και αθλήτριες που θα βρεθούν πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση. Μάλιστα αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά το 2012 που η Ελλάδα θα έχει τριψήφιο αριθμό μελών, με την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ να συμπληρώνει το παζλ με την πρόκρισή της μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά πριν από λίγες ημέρες. Τα βλέμματα, βεβαίως, θα είναι στραμμένα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που θα είναι και ο σημαιοφόρος της αποστολής, όπως και η αθλήτρια του στίβου Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στον Μίλτο Τεντόγλου, που θέλει να επαναλάβει τον θρίαμβο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και να ξεπεράσει ακόμη μια μεγάλη πρόκληση με τα μαγικά άλματά του στο μήκος, στον Εμμανουήλ Καραλή και στην Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ και στις Εθνικές Πόλο Ανδρών και Γυναικών. Ξεχωριστή σημασία έχουν και οι συμμετοχές του Λευτέρη Πετρούνια στη γυμναστική, ο οποίος συνηθίζει να χαρίζει στιγμές χαράς στους Έλληνες, και των χρυσών και των αργυρών «κουπιών». Ματιές και όχι… κλεφτές αξίζουν η ξιφασκία με τη Δώρα Κουντούρα, η σκοποβολή με την Άννα Κορακάκη, το τένις με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, πάντως, τους «πρωτάρηδες» αθλητές και αθλήτριες που κατάφεραν για ακόμη μια χρονιά, με ελάχιστη βοήθεια και χωρίς τους μεγάλους χορηγούς, να δώσουν ραντεβού στο Παρίσι.

Οι «ανοιχτοί» Αγώνες θα είναι ξεχωριστοί

Το Παρίσι ευελπιστεί να διεξαγάγει τους κορυφαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών, αρχής γενομένης από την τελετή έναρξης, που πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν θα πραγματοποιηθεί σε γήπεδο. Δεκάδες σκάφη θα μεταφέρουν χιλιάδες αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα. Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση θα πλεύσει από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας. Όπως αναφέρει σε σχετική παρουσίασή του το Reuters, οι διοργανωτές είπαν ότι θα επωφεληθούν από τα ιστορικά μνημεία, τις όχθες του ποταμού, τον ουρανό και το νερό, «και δεν θα υπάρξει ούτε μία όχθη ποταμού ή γέφυρα που δεν θα είναι γεμάτη μουσική, χορό ή παραστάσεις». Η παράσταση θα έχει δώδεκα μέρη, ενώ στην παρέλαση θα συμμετάσχουν μαζί αθλητές και καλλιτέχνες. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι θα κορυφωθεί γύρω στις 10.35 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) όταν δύσει ο ήλιος.

Ωστόσο δεν λείπουν τα προβλήματα από την Πόλη του Φωτός, που έχει δαπανήσει ένα δυσθεώρητα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού για την ασφάλεια των Αγώνων. Σε άρθρο του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε πως «πρώτη φορά στην Ιστορία θα έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων, επειδή η ΔΟΕ έχει διαθέσει ακριβώς το 50% των θέσεων σε αθλήτριες και αθλητές» και οι πάντες ποντάρουν στην απόλυτη επιτυχία. Οι Γάλλοι ρισκάρουν να διοργανώσουν «ανοιχτούς» Αγώνες στο Παρίσι και άλλες πόλεις και μένει να διαπιστωθεί εάν θα το πετύχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0