Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ρυθμική γυμναστική / Η μεγάλη επιστροφή της Μαρίνας Φατέεβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρυθμική γυμναστική / Η μεγάλη επιστροφή της Μαρίνας Φατέεβα

Μαρίνα Φατέεβα

Η Εθνική Ομάδα του ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική ήταν το καμάρι της χώρας μας στα χρόνια πριν και μετά το 2000, με κατάκτηση χρυσών μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Η τελευταία μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας ήταν τα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ορλεάνης το 2002, για να ακολουθήσει η κατάκτηση της 5ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά με άλλη σύνθεση.

Προπονήτρια εκείνης της ομάδας ήταν η Ρωσίδα Μαρίνα Φατέεβα, που έμεινε μακριά από το ανσάμπλ για 13 χρόνια για να επιστρέψει πέρσι, μετά από εισήγηση της Ειρήνης Αϊδινλή, μέλους της σπουδαίας ομάδας του ανσάμπλ, αλλά πλέον αντιπροέδρου της ΕΓΟ και προέδρου της ρυθμικής γυμναστικής, και μαζί επέστρεψαν και οι επιτυχίες.

Πριν από δύο εβδομάδες, στο Παγκόσμιο Κύπελλο ρυθμικής γυμναστικής στη Σόφια, η ελληνική ομάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια σε διοργάνωση παγκοσμίου επιπέδου ακούστηκε ο εθνικός ύμνος.

Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Κορίνα Λυκάκη, Κατερίνα Παγουλάτου, Μαριέτα Τοπολλάι, πήρε 24.100 βαθμούς, με δεύτερη την κάτοχο του ολυμπιακού τίτλου και «οικοδέσποινα» Βουλγαρία (23.800 β.), ενώ ακολούθησαν η Ιαπωνία (23.550 β.), η Γαλλία (22.150 β.), η Γερμανία (20.100 β.) και η Ισπανία (18.800 β.). Στον αντίστοιχο τελικό των 5 στεφανιών, με την Ανδρονίκη Αγάθου αντί της Καλομοίρας Καρόκη στη σύνθεση, η ελληνική ομάδα ήρθε τέταρτη με 22.950 βαθμούς, ενώ πήρε και το αργυρό μετάλλιο στον σύνθετο αγώνα, συγκεντρώνοντας 52.650 βαθμούς (24.700 β. στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες και 27.950 β. στα 5 στεφάνια), με νικήτρια τη Βουλγαρία (53.150 β.) και τρίτη τη Γαλλία (50.900 β.).

Αυτή είναι η δεύτερη επιτυχία της ομάδας μέσα στο 2022, καθώς στις 19-20 Μαρτίου και στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Κύπελλο στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου, στον ίδιο χώρο που έγινε και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιστρέψει στη σφαίρα των μεταλλίων, κατακτώντας αργυρά μετάλλια στο σύνθετο και στο πρόγραμμα με τις 3 κορδέλες / 2 μπάλες. Με εκείνη την ομάδα αγωνίστηκε κι η Ειρήνη Κονιστή, που δεν πήγε στη Σόφια, καθώς νόσησε με Covid-19, ενώ υπό τις οδηγίες της Μαρίνας Φατέεβα βρίσκονται και οι Ήλια Αλεξοπούλου, Κατερίνα Βλάσση, Σοφία Γκιρκιλή, Χριστίνα ΡήγαΚατερίνα Στεργιούλα και Ραφαηλία Φουρλήέτοιμες να μπουν κι αυτές στην ομάδα, όταν τους ζητηθεί.

« Ήξερε τι ήθελε»

«Η επιλογή των κοριτσιών έγινε μέσα από μεγάλο αριθμό αθλητριών και η σύνθεση της ομάδας θα ανανεώνεται συνέχεια. Όλες οι αθλήτριες που προπονούνται στον Άγιο Κοσμά είναι αξιόλογες, δεν κλείνουμε τον δρόμο σε καμία και κάθε φορά θα αγωνίζονται όποιες βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Έχουμε το υλικό, τη στήριξη της ομοσπονδίας, αλλά και το προπονητικό δυναμικό για να παραμείνει η ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Θέλουμε να είμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αλλά αυτό θα έρθει με μεγάλη προσπάθεια» είπε στην ΑΥΓΗ η ομοσπονδιακή προπονήτρια Μαρίνα Φατέεβα, που, όταν της ζητήθηκε να συγκρίνει την ομάδα του 2000 με την τωρινή, σχολίασε: «Το σίγουρο είναι ότι από πλευράς ψυχολογίας εκείνη η ομάδα ήξερε τι ήθελε. Μακάρι να έχουν τέτοια ψυχοσύνθεση και τα κορίτσια της τωρινής ομάδας, αλλά αυτό είναι κάτι που χτίζεται χρόνο με τον χρόνο».

Το έμπειρο τεχνικό επιτελείο συμπληρώνουν η Φωτεινή Κωτσοπούλου και η Σοφία Αϊβαθιάδου, ενώ δασκάλα μπαλέτου είναι η Ραλίτζα Βλαντιμίροβα. Εκτός από τη Μαρίνα Φατέεβα και την Ειρήνη Αϊδινλή, τη νέα εποχή του ανσάμπλ με την περίοδο 1997-2002 συνδέουν ακόμη οι διεθνείς κριτές Έφη Πανταζίδου και Μαρία Πάχτα, που συμβουλεύουν για τις αλλαγές στους κώδικες τις προπονήτριες και τις αθλήτριες, ενώ μετέχουν και σχεδόν σε όλες τις αποστολές, με την πρώτη να είναι και μητέρα των Κλέλιας και Άννυς Πανταζή, που ήταν 3η και 5η ολυμπιονίκες το 2000 και το 2004 αντίστοιχα.

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός για τη νέα Εθνική Ομάδα του ανσάμπλ είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ 15-19 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει στις 14-18 Σεπτεμβρίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σόφια, που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας για την ολυμπιακή πρόκριση στο «Παρίσι 2024».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL