Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.8°C
2 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.8°C25.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.7°C24.9°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C21.8°C
0 BF 43%
Πόλη των φαντασμάτων, ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλη των φαντασμάτων, ξανά

Κηδεία του 19χρονου

H δολοφονία του 19χρονου  Άλκη Καμπανού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε απλά το αποκορύφωμα ενός σκηνικού τυφλής και άγριας βίας το οποίο έχει κυριεύσει την πόλη εδώ και μερικά χρόνια.  Ένα σκηνικό μάλιστα το οποίο γνώριζαν οι πάντες, για το οποίο σιωπούσαν (σχεδόν) οι πάντες και στο οποίο οι οπαδικές προτιμήσεις και διαφορές υπήρξαν απλά ένα κέλυφος, το οποίο άλλοτε χρησιμοποιούνταν και άλλοτε όχι.

Εδώ και πολλούς μήνες είναι γνωστό σε όποιον ελάχιστα έχει ασχοληθεί (και άρα επίσης στην αστυνομία και τις διοικήσεις των ομάδων) ότι στην πόλη λειτουργούν καθημερινά τα λεγόμενα «καρτέρια»: παρέες ανθρώπων, οπλισμένων με διαφόρων τύπων όπλα, στήνουν ενέδρες σε διάφορες περιοχές της πόλης, προκειμένου να εντοπίσουν «εχθρούς», τους οποίους θα δείρουν -συνήθως- μέχρι αναισθησίας.

Μάλιστα, το «σωστό καρτέρι», αυτό για το οποίο θα καμαρώνουν αυτοί που το έστησαν, θα γίνει στη «γειτονιά του εχθρού» -όπως συνέβη και στη δολοφονία του  Άλκη.  Άλλες δύο φορές τα τελευταία χρόνια, αντίστοιχα γεγονότα οδήγησαν στον θάνατο δύο νέων ανθρώπων, με τους θύτες να απολαμβάνουν και τις δύο φορές την επιείκεια της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, αν η οξυμμένη τα τελευταία χρόνια οπαδική έχθρα τροφοδοτεί αυτόν τον κύκλο βίας, πρέπει να πούμε ότι ούτε τον γεννά ούτε τον μονοπωλεί. Η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα της φασιστικής έντασης στη χώρα. Αντίστοιχες ομάδες, αποτελούμενες σε μεγάλο βαθμό από μπράβους, γνώστες πολεμικών τεχνών ή λούμπεν στοιχεία, έχουν ασκηθεί με διάφορες αφορμές σε τέτοιου είδους δράσεις, στις οποίες σπονδυλική στήλη δεν αποτελεί η οπαδική αντιπαράθεση, αλλά ο εθνικισμός.

Ο ξυλοδαρμός του τότε δημάρχου της πόλης Γ. Μπουτάρη επειδή τόλμησε να διοργανώσει το gay pride στην επέτειο της «ποντιακής γενοκτονίας», το κάψιμο της κατάληψης Libertatia, οι συνεχείς βανδαλισμοί εβραϊκών μουσείων, οι επιθέσεις στη Σταυρούπολη και κυρίως η ριζοσπαστικά βίαιη δράση την περίοδο των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν εντάσσονται απλά στο ίδιο κλίμα, αλλά έχουν και τους ίδιους αυτουργούς.

Η ανοχή που υπήρξε απέναντι σε τέτοιες δράσεις δεν είναι άσχετη με τις ιδιαίτερες σχέσεις που ανάπτυξαν αυτές οι ομάδες τραμπούκων όχι μόνο με την αστυνομία, αλλά και με επιχειρηματίες στην πόλη.

Ο ΠΑΟΚ, ως το πλέον λαϊκό φαινόμενο της πόλης και της βόρειας Ελλάδας, υπήρξε εκ των πραγμάτων αγωγός αυτής της δράσης -και όχι χωρίς ευθύνες. Ωστόσο, ας σημειώσουμε ότι κομμάτια που συνδέονται με τον ΠΑΟΚ, αλλά στέκονται απέναντι σε τέτοιες πρακτικές δεν γλίτωσαν από την οργή των τραμπούκων: επιθέσεις δέχτηκαν σε αυτό το πλαίσιο τόσο η ιστορική «Θύρα 4» όσο και η εναλλακτική ομάδα «Προοδευτική Τούμπας».

Στη διάρκεια των εθνικιστικών συλλαλητηρίων οι ομάδες αυτές απέκτησαν σχέσεις με την αστυνομία, με επιχειρηματίες, με πολιτικούς κύκλους. Οι οποίοι μοιάζουν σήμερα ελάχιστα πρόθυμοι να συγκρουστούν συνολικά μαζί τους, γιατί είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις οι εξαρτήσεις να είναι διπλές.

Ωστόσο η μετατροπή της Θεσσαλονίκης ξανά σε θέατρο παρακράτους, 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, δεν είναι αποτέλεσμα οπαδικής αντιπαράθεσης. Είναι ο καρπός του δέντρου της Ακροδεξιάς που φούντωσε για τα καλά στην πόλη. Και η συζήτηση πρέπει να φτάσει έως αυτούς που το πότισαν, αν θέλει να ξεφύγει από ανούσιες κοινοτοπίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL