Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Δέσποινα Γεωργιάδου - Δώρα Γκουντούρα / Με τη σπάθη τους στην κορυφή του κόσμου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέσποινα Γεωργιάδου - Δώρα Γκουντούρα / Με τη σπάθη τους στην κορυφή του κόσμου!

ξιφασκία

Έχουν περάσει δύο χρόνια που η Δώρα Γκουντούρα κατακτούσε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο όπλο της σπάθης.  Ήταν η πρώτη Ελληνίδα ξιφομάχος που έπαιρνε μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αυτό ήταν γενικότερα και το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε επίπεδο Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων ή Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τα τρία που είχαν κατακτήσει οι Λέων Πύργος (χρυσό), ο Γιάννης Γεωργιάδης (χρυσό) και ο Τηλέμαχος Καράκαλος (ασημένιο) στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής ξιφασκίας εδώ και 125 χρόνια, μέχρι που πριν από λίγες μέρες στην Ορλεάνη έγινε κάτι απίστευτο! Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη, δύο Ελληνίδες ξιφομάχοι, η Δέσποινα Γεωργιάδου και η Δώρα Γκουντούρα, πήραν τις δύο πρώτες θέσεις στο όπλο της σπάθης, υψώθηκαν δύο ελληνικές σημαίες στη μεγάλη διοργάνωση, ενώ ακούστηκε και ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής ξιφασκίας στην Ιστορία, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο!

Η δυσκολία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ανάλογη ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κι ακόμη μεγαλύτερη από Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου παίρνει μέρος περιορισμένος αριθμών αθλητών και αθλητριών. Για να φτάσουν στην κορυφή του βάθρου οι δύο Ελληνίδες άφησαν από κάτω στην κατάταξη 160 επίλεκτες αθλήτριες του αγωνίσματος από όλο τον κόσμο. Πριν από τον αγώνα η Δώρα Γκουντούρα ήταν 18η στην παγκόσμια κατάταξη και 16η στη διοργάνωση, πράγμα που σημαίνει ότι στην Ορλεάνη έλειπαν μόνο δύο ξιφομάχοι από τις 17 καλύτερες του κόσμου, πράγμα που κάνει τον ελληνικό θρίαμβο ακόμη πιο σημαντικό!

Η Δέσποινα Γεωργιάδου βρισκόταν στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και αγωνίστηκε μια ημέρα επιπλέον στα προκριματικά (pools), όπου στα πέντε νικηφόρα χτυπήματα έκανε πέντε νίκες - μια ήττα και προκρίθηκε ως 11η από τις 146 αθλήτριες που είχαν μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Η Δώρα Γκουντούρα, λόγω της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη, ξεκίνησε από τη φάση των «64».

Στα νοκ - άουτ η Γεωργιάδου έκανε πέντε διαδοχικές νίκες, με σημαντικότερη αυτή του ημιτελικού, όπου νίκησε 15-12 τη Ρωσίδα Σβετλάνα Τσεπέλεβα, κάνοντας επιμέρους σκορ 7-1 στο φινάλε του αγώνα. Ανάλογη πορεία είχε και η Γκουντούρα, η οποία μεταξύ άλλων νίκησε 15-9 τη Γαλλίδα Μανόν Απιθί - Μπρουνέ, το Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη και με χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ξιφασκία

Η μία κοντά στην άλλη...

Οι δύο Ελληνίδες, σ’ όλη την πορεία των νοκ - άουτ, συμπαραστεκόταν η μία στην άλλη.  Όταν έφθασαν στον τελικό, οι προπονητές τους, ο Χρήστος Σαΐνης της Γεωργιάδου και ο Θανάσης Δελενίκας της Γκουντούρα, τους είπαν πως δεν τους ενδιέφερε ποια θα νικήσει κι αυτό το έκαναν πράξη και στην απονομή, όταν ο Σαΐνης βρέθηκε να αγκαλιάζει στο βάθρο την Γκουντούρα και ο Δελενίκας τη Γεωργιάδου!

Ο τελικός ήταν κι αυτός συνταρακτικός, όπως και η όλη πορεία των δύο Ελληνίδων. Η Γεωργιάδου προηγήθηκε 10-6, η Γκουντούρα απάντησε 12-14, αλλά η ξιφομάχος του Παναθηναϊκού είχε τον τελευταίο λόγο και πήρε το χρυσό μετάλλιο με 15-14. Μετά την επιτυχία τους αυτή, η Δώρα Γκουντούρα ανέβηκε στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η Δέσποινα Γεωργιάδου στη 17η, κάτι βέβαια που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική ξιφασκία.

Με βαρύ κορωνοϊό και σοβαρό τραυματισμό...

Κι οι δύο Ελληνίδες ήταν καταπληκτικές, αλλά επιβάλλεται να κάνουμε μια επιπλέον αναφορά στη Δέσποινα Γεωργιάδου, γιατί το 2021 ήταν μια χρονιά «κόλαση» γι’ αυτήν, που εξελίχθηκε τελικά σε «παράδεισο».

Τον Μάρτιο, ενώ βρισκόταν στη Βουδαπέστη για τον αγώνα που θα έκρινε τις τελικές συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ενώ είχε αγωνιστεί την πρώτη μέρα, διαγνώσθηκε με κορωνοϊό και τέθηκε εκτός αγώνων, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Μπήκε σε ξενοδοχείο καραντίνας για μία εβδομάδα, αλλά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και πήγε σε νοσοκομείο για δύο εβδομάδες με βαριά πνευμονία. Συνολικά έμεινε ένα μήνα στην Ουγγαρία και, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, συνεχίστηκαν τα προβλήματα υγείας, καθώς είχε ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή και έμεινε έξω από κάθε αθλητική δραστηριότητα για ένα μήνα, αφού της είπαν οι γιατροί ότι κινδύνευε να πάθει ακόμη και ανακοπή!

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στη διάρκεια της προετοιμασίας της τον Ιούνιο, και πάλι στην Ορλεάνη, έπαθε κάταγμα περόνης και εξάρθρωση στον αστράγαλο! Σ’ ένα πολύωρο και δύσκολο χειρουργείο της τοποθετήθηκε λάμα στο πόδι και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες κατέκτησε, μετά από πέντε μήνες, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Επιβάλλεται το ομαδικό...

Είναι προφανές ότι μεγάλος στόχος των δύο κοριτσιών είναι η συμμετοχή τους και η διάκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ειδικά για την 30χρονη Δέσποινα Γεωργιάδου.  Όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί πρακτικά, καθώς οι προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες γίνονται κυρίως από το ομαδικό και μένουν μόνο δύο θέσεις απ’ όλη την Ευρώπη για να προκριθεί κάποια ατομικά, κάτι που είχε καταφέρει η 24χρονη Δώρα Γκουντούρα στην προηγούμενη διοργάνωση.

Είναι προφανές ότι Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας και η Πολιτεία πρέπει να βρουν τους πόρους ώστε να μπορέσει να μετάσχει η Ελλάδα και με ομαδικό στη σπάθη γυναικών στις μεγάλες διοργανώσεις, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στις 14-16 Ιανουαρίου 2022 στην Τιφλίδα.

Και «νέο αίμα»...

Το ευχάριστο είναι ότι μια μέρα μετά το «νταμπλ» στην Ορλεάνη μια νεαρή Ελληνίδα ξιφομάχος της σπάθης, η 16χρονη Κωνσταντίνα Κεφαλά, αθλήτρια των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα - Γείτονα, ήρθε πρώτη μεταξύ 107 συμμετοχών στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νεανίδων, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η ίδια συνέβαλε τα μέγιστα στο να πάρει την πρώτη θέση η Ελλάδα και στο ομαδικό σε σύνολο 16 ομάδων. Μάλιστα η Κεφαλά βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατάταξη της ηλικίας της αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL