Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκυο / O ελληνικός αθλητισμός παρά τις τρικλοποδιές του Αυγενάκη άντεξε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκυο / O ελληνικός αθλητισμός παρά τις τρικλοποδιές του Αυγενάκη άντεξε!

ΚΟΡΑΚΑΚΗ

Τελείωσαν οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το πρόσημο για την ελληνική παρουσία είναι θετικό. Μετά από δίχρονη ολυμπιακή προετοιμασία εξαιτίας του κορωνοϊού και μεγάλο διάστημα χωρίς αγώνες εξαιτίας των κυβερνητικών lockdown, η συγκομιδή των τεσσάρων μεταλλίων, η έκτη καλύτερη όλων των εποχών για την Ελλάδα, δείχνει πως ο ελληνικός αθλητισμός άντεξε παρά τις αλλεπάλληλες τρικλοποδιές του υφυπουργείου Αθλητισμού και του Λευτέρη Αυγενάκη.

Θυμίζουμε ότι πριν από πέντε χρόνια στο Ρίο, εν μέσω Μνημονίων, η Ελλάδα είχε κατακτήσει έξι μετάλλια, αλλά τότε δεν βρέθηκε κανένας αθλητής να κάνει παράπονα για την αντιμετώπιση που είχε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη... τρικλοποδιά του Λευτέρη Αυγενάκη στον ελληνικό αθλητισμό έγινε τον Ιούνιο του 2020, όταν με καθυστέρηση πέντε μηνών ανακοινώθηκαν οι ετήσιες επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών και εκεί διαπιστώθηκε πως υπήρχε μείωση 10% έως 15% στις περισσότερες, και μάλιστα σε περίοδο ολυμπιακής προετοιμασίας, που παραδοσιακά οι επιχορηγήσεις είναι αυξημένες!

Βέβαια αυτή η μείωση κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, αφού τα χρήματα αυτά τα προώθησε στα σωματεία με την ελπίδα να ψηφίσουν τους δικούς του στις αθλητικές ομοσπονδίες, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Επί επτά μήνες προεκλογικής περιόδου ο ελληνικός αθλητισμός ζούσε μέσα στην τοξικότητα και τη λασπολογία, με τον Αυγενάκη ν’ αλλάζει τους νόμους σαν τα πουκάμισα, αλλά τελικά να κάνει μια τρύπα στο νερό!

Διακρίσεις ακόμα κι έτσι...

Συνολικά την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς έκαναν οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου, της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ που στα δύο χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεν παρευρέθηκε ούτε σε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου και που πήρε μόλις τον Μάιο την πρώτη δόση της τακτικής επιχορήγησης για το 2021.

Καταλάβατε τώρα γιατί τον Απρίλιο δεν είχε ο Γιώργος Πομάσκι τα χρήματα για να πληρώσει στα μαγειρεία τα γεύματα του Μίλτου Τεντόγλου στην προετοιμασία στην Καλαμάτα; Ακόμη κι έτσι όμως ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Εμμανουήλ Καραλής πήραν τέταρτες θέσεις στο επί κοντώ και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Νικόλ Κυριακοπούλου δύο όγδοες στα 20 χλμ. βάδην και στο επί κοντώ αντίστοιχα. Πρόκειται για την καλύτερη εμφάνιση του ελληνικού στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2004 στην Αθήνα.

Στη δεύτερη θέση από πλευράς αποτελεσματικότητας ήταν η κωπηλασία. Κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ, που αιφνιδίασε ακόμη και τον Στέφανο Ντούσκο που το κατέκτησε, είχε μια πέμπτη θέση στο διπλό σκιφ από τις Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου, οι οποίες στον ημιτελικό είχαν σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ και μια 10η θέση στο μονό σκιφ με την Αννέτα Κυρίδου.

Κι εδώ η ομοσπονδία είχε δεχτεί πόλεμο από τα «παπαγαλάκια» του Αυγενάκη, αλλά στην πράξη αποδείχτηκε πως γίνεται καλή δουλειά στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

Από την άλλη η ΚΟΕ του «καρεκλοκένταυρου» Δημήτρη Διαθεσόπουλου, που δεν είχε δικαίωμα εξαιτίας του νόμου Αυγενάκη να βάλει, λόγω ηλικίας, ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος, αν και είναι για δύο θητείες αντιπρόεδρος στη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (LEN), δημιούργησε τις συνθήκες για να κατακτήσει η Εθνική μας ομάδα πόλο ανδρών το αργυρό μετάλλιο.

Ελπιδοφόρα η πέμπτη θέση από τον  Άλκη Κυνηγάκη στη μαραθώνια κολύμβηση, ενώ περιμέναμε κάτι καλύτερο στα αγωνίσματα της πισίνας. Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ πήρε την πέμπτη θέση στα 50 μ. ελεύθερο, μένοντας με 21.72 μακριά από το 21.45, που του είχε δώσει το αργυρό μετάλλιο το 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Συγκινητική ήταν η προσπάθεια της πρωταθλήτριας Ευρώπης  Άννας Ντουντουνάκη στα 100 μέτρα πεταλούδα, όπου πέτυχε μεν πανελλήνιο ρεκόρ (57.25), αλλά δεν ήταν αρκετό για να τη βάλει (9η) στον τελικό. Στην ενόργανη γυμναστική είχαμε μοναδικό εκπρόσωπο τον Λευτέρη Πετρούνια, που ακόμη μία φορά έδειξε την κλάση του και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους.

Κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερα!

Για να κάνουμε λογαριασμό στη «βοήθεια» της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας στις τέσσερις αθλητικές ομοσπονδίες που κατέκτησαν μετάλλιο στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνολικά παίρνουν φέτος 963.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που τους έδωσε το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 485.000 ευρώ λιγότερα ο ΣΕΓΑΣ, 69.000 ευρώ λιγότερα η ΕΚΟΦΝΣ, 183.000 ευρώ λιγότερα η ΚΟΕ και 225.000 ευρώ λιγότερα η ΕΓΟ! Να χαίρεται ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς το αξιολογικό σύστημα «Χίλων»!

Δύο έκτες θέσεις πήρε η  Άννα Κορακάκη στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι και στα 25 μέτρα σπορ πιστόλι, με τον πατέρα της και προπονητή της Τάσο Κορακάκη να διαμαρτύρεται για την απουσία αγώνων σκοποβολής στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η Πολιτική Προστασία του Νίκου Χαρδαλιά δεν έδινε τη σχετική άδεια για τη διεξαγωγή Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων στη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Πολλά περισσότερα περιμέναμε και στο τένις, αλλά οι Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη το μόνο που κατάφεραν είναι να φτάσουν με μία νίκη στα προημιτελικά της διοργάνωσης στο διπλό και τυπικά να κατακτήσουν την 5η θέση, καθώς δεν γίνονται αγώνες κατάταξης.

Θέσεις στην οκτάδα πήραν ακόμη η Ελισάβετ Τελτσίδου (7η) στα -70 κιλά του τζούντο, η Φένια Τζέλη (7η) στα 57 κιλά στο τάε κβον ντο και οι Παναγιώτης Μάντης - Παύλος Καγιαλής (8οι ) στα 470 της ιστιοπλοΐας. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και οι αθλήτριες των «μικρών» λεγόμενων ομοσπονδιών, που δεν έχουν και χορηγούς, ανέδειξε με εμφατικό τρόπο ο αρσιβαρίστας Θοδωρής Ιακωβίδης, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL