Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Κατάρ 2022 / Η πιο βρόμικη ποδοσφαιρική ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάρ 2022 / Η πιο βρόμικη ποδοσφαιρική ιστορία

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη σκανδαλώδη σύλληψη τεσσάρων δημοσιογράφων του BBC οι οποίοι ερευνούσαν τις συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουν οι ξένοι εργάτες στα έργα υποδομής ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ. Οι ερευνητές του βρετανικού δικτύου χρειάστηκε να κρατηθούν δύο ημέρες μέχρι τελικά να αφεθούν ελεύθεροι. Μάλιστα στη χώρα αυτήν είχαν βρεθεί ως προσκεκλημένοι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πέντε χρόνια νωρίτερα είχε δει το φως της δημοσιότητας το πρώτο ρεπορτάζ του Guardian για τους θανάτους εργατών στα μουντιαλικά έργα. Δέκα χρόνια μετά τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ώστε να αναιρεθεί ο τίτλος του «αιματοβαμμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου» και της πιο «βρόμικης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης» πριν ακόμη αυτή αρχίσει.

Το Μουντιάλ του Κατάρ αποτελείται από ένα πλέγμα δυσωδίας: από την καταπάτηση μέχρι... θανάτου των δικαιωμάτων των εργατών, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και από το σκάνδαλο που ερευνάται εδώ και χρόνια σχετικά με δωροδοκία σε αξιωματούχους και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας προκειμένου να ανατεθεί το Κύπελλο στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Το Κατάρ δεν πληρούσε καμία απολύτως αντικειμενική προϋπόθεση προκειμένου να αναλάβει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κι όμως, παρά τα όσα έχουν συμβεί, τίποτα δεν στάθηκε αρκετό ώστε να του αφαιρεθεί. Ούτε οι υπαερβολικά υψηλές θερμοκρασίες ούτε η ανύπαρκτη σχέση του κρατιδίου με το ποδόσφαιρο ούτε βεβαίως το γεγονός ότι δεν είχε εγκαταστάσεις.

Εγκαταστάσεις χτίστηκαν, σχέσεις... αποκτήθηκαν και η διοργάνωση μετατέθηκε για χειμώνα για πρώτη φορά στα χρονικά, γεγονός που θα προκαλέσει χάος στα εθνικά και συλλογικά πρωταθλήματα. Ποιο ήταν το κίνητρο για να έρθουν... τα πάνω - κάτω; Βεβαίως τα... δυσθεώρητα ύψη του χρήματος!

Ο λόγος που επανέρχεται το θέμα στο προσκήνιο έχει να κάνει με δύο ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχεδόν ταυτόχρονα. Το πρώτο αφορά το ρεπορτάζ της Daily Mail σύμφωνα με το οποίο 67 εργάτες από το Νεπάλ άφησαν την τελευταία τους πνοή στα έργα υποδομής από τις 16 Ιουλίου μέχρι της 15 Νοεμβρίου και ήρθαν να προστεθούν στα χιλιάδες θύματα που έχουν υπάρξει από το ξεκίνημα των έργων.

Όσοι καταφέρνουν να μείνουν στη ζωή έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους σκλάβους, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ελάχιστα χρήματα και χωρίς χαρτιά για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τους τα αφαιρούν με το που θα πατήσουν το πόδι τους στο Κατάρ.

Το δεύτερο είναι η αποκάλυψη του γαλλικού ερευνητικού περιοδικού Mediapart, σύμφωνα με την οποία ένα χειρόγραφο σημείωμα που κατασχέθηκε πέρσι από τη Δικαιοσύνη συνδέει την πρόσληψη του Λοράν Πλατινί, γιου του Μισέλ Πλατινί, με την εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν από το Κατάρ.

Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο στοιχείο που θα επιβεβαιώνει ότι το κρατίδιο προσέλαβε τον Λοράν Πλατινί ως πράξη... ανταπόδοσης προς τον πατέρα του επειδή είχε υποσχεθεί ότι θα ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ για το Μουντιάλ. Κάπου εδώ να θυμίσουμε πως οι περισσότεροι από τους 22 εκλέκτορες που ψήφισαν για την ανάθεση στο Κατάρ κατηγορούνται για δωροδοκία.

Τα ανελέητα καταπατημένα εργατικά δικαιώματα έχουν πολλάκις καταγγελθεί από οργανώσεις, με τη Διεθνή Αμνηστία να πρωτοστατεί, ενώ μόλις πριν από έναν μήνα καλούσε εκ νέου το κρατίδιο να τηρήσει την υπόσχεσή του για εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη FIFA.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων καταγγέλλει ότι τα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια του Κυπέλλου θα αφήσουν πίσω περισσότερους από 4.000 νεκρούς.

Δύο χρόνια πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ τίποτα δεν έχει αλλάξει, εκτός αν θεωρηθεί αρκετά σημαντική μεταρρύθμιση το ότι θα επιτρέπεται να κυματίζει η σημαία του «ουράνιου τόξου» στα γήπεδα, την ώρα που εξακολουθεί να διώκεται η LGBTQI κοινότητα. Αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι και το μοναδικό «επίτευγμα» της FIFA, που δυστυχώς παραμένει με... τα μάτια κλειστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL