Από "σαράντα κύματα" πέρασε ο τόπος διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη, μέχρι που ο αθηναϊκός σύλλογος έκανε την ιστορική, για τα ελληνικά αθλητικά δεδομένα, πρόταση κι ο τελικός να διεξαχθεί στην έδρα του Άρη! Οι παράγοντες των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης δεν επέμειναν στην επιλογή του ΟΑΚΑ, που ήταν η δεύτερη επιλογή της ΕΟΚ, μετά τη Λάρισα και συναίνεσαν να παίξουν στην έδρα του αντιπάλου, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Κι αν όλο αυτό το "αλαλούμ" έχει ξαναγίνει και αφορά στον πάγια κακό προγραμματισμό της ΕΟΚ, είναι πρωτόγνωρο αθλητικός παράγοντας και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο "ισχυρός άνδρας" του ελληνικού μπάσκετ, Γιώργος Βασικαλόπουλος, να επικαλείται μέχρι και τη "μουσουλμανική μειονότητα", προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα! Το πιο σωστό θα ήταν ο τελικός της διοργάνωσης να γίνει στην Ξάνθη, όπου από την αρχή συμφωνούσαν Άρης και Παναθηναϊκός και πουθενά αλλού! Έτσι και κι ο πρόεδρος της ΕΟΚ θα αποδείκνυε στην πράξη ότι, πράγματι, οι δηλώσεις του περί μουσουλμανικής μειονότητας "παρερμηνεύθηκαν"!
"Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο. Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε με τους στρατούς των δύο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας. Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία. Εδώ δεν μπορεί να κάνει συναυλία ο Νταλάρας" δήλωσε ο Γ. Βασιλακόπουλος στον ρ/σ «Arena FM». Αυτή η φράση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο της ΕΟΚ να επανέρχεται με νέες δηλώσεις στον «Sport24radio»: "Κατ’ αρχήν, πρέπει να σας πω ότι δεν έχω υποστεί άνοια. Δεν είπα ότι φοβήθηκα την εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά το αντίθετο. Οι δηλώσεις μου παρερμηνεύθηκαν. Είπα ότι η παρουσία των δύο στρατών, σε μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα με την αντιπαλότητά τους, αλλά και στη μουσουλμανική μειονότητα".
Ο άμεσος συνεργάτης του Γ. Βασιλακόπουλου, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, έλεγε στον ρ/σ «Metropolis FM»: "Φοβηθήκαμε το ενδεχόμενο να διεισδύσουν χρυσαυγίτες στους οργανωμένους στρατούς των δύο ομάδων και να δημιουργηθούν θέματα με τη μουσουλμανική μειονότητα".
Την ίδια μέρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε γραπτή τους δήλωσε επεσήμαιναν: "Η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γεωργίου Βασιλακόπουλου, περί πρόκλησης επεισοδίων με εμπλοκή της μειονότητας της Θράκης στην πιθανή διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου του μπάσκετ στην Ξάνθη είναι ανιστόρητη, εξωπραγματική, προσβλητική και τουλάχιστον ατυχής".
"Εκτός πραγματικότητας..."
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης δήλωσε από την πλευρά του:
"Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες να αποφασίσουν τον τόπο διεξαγωγής των διοργανώσεών τους. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να πράττουν τα δέοντα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και να αποφεύγουν τυχόν άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που εγείρουν σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα που προέκυψε με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Τέτοιες δηλώσεις, πέραν του ότι είναι εκτός πραγματικότητας, δεν προάγουν το πνεύμα του αθλητισμού και προσβάλλουν βάναυσα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας και όλους εμάς, που είτε έλκουμε καταγωγή από την περιοχή, είτε έχουμε ζήσει και βιώσει την αρμονική συμβίωση, την ομορφιά και την πολυχρωμία της περιοχής".
Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Βασίλης Τοροσίδης, σχολίασε στο Facebook: "Στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα, δεν χωράνε τέτοιες ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ δηλώσεις, δεν μπορεί o οποιοσδήποτε να προσβάλλει βάναυσα ένα ολόκληρο τόπο και τη θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων του...Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ξάνθη, τον τόπο που με γέννησε και με ανάθρεψε δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους με το θρήσκευμα, αλλά με την ΑΞΙΑ... Καιρός να έρθουν καινούργια μυαλά..."
"Θεσμικός βλάκας"
Πάντως την πιο σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Γιώργου Βασιλακόπουλου την εξέδωσε η δημοτική παράταξη της Ξάνθης "Κοινωνία Δημοτών", που μάλιστα πρόσκειται στο... ΠΑΣΟΚ, του οποίου ιστορικό στέλεχος ήταν κι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, καθώς διετέλεσε και γενικός γραμματέας Αθλητισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε επί κυβέρνησης Σημίτη. Να τι "σούρουν" στον "ομοϊδεάτη" τους:
"Χρόνια τώρα έχουμε συνηθίσει τους ανεγκέφαλους της κεντρικής διοίκησης να προσεγγίζουν τους Θρακιώτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, με τη λογική των αφρικανικών φυλών. Έχουμε συνηθίσει τη βλακώδη ανεπάρκειά τους, την άγνοιά τους. Όταν όμως τη βλακεία και την απρέπεια την εκστομίζει ένας κορυφαίος θεσμικός παράγοντας, όχι του ελληνικού μπάσκετ, αλλά του πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου, τότε πρέπει να λάβει μία απρεπέστατη, αλλά όχι βλακώδη απάντηση.
Λοιπόν, Βασιλακόπουλε, οι τοπικές κοινωνίες κινδυνεύουν από τους στρατούς των έξαλλων 'φιλάθλων', που όλοι σας συντηρείτε δεκαετίες τώρα στα μαζικά αθλήματα. Όχι από θρησκευτικές προτιμήσεις, όχι από κοινωνικές πεποιθήσεις. Στην Ξάνθη, δεκαετίες τώρα, στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, στο βόλεϊ και το χάντμπολ, σε όλα τα αθλήματα, εμείς οι Ξανθιώτες μετατρέπουμε, με τις οικογένειές μας, κάθε αγώνα σε γιορτή και χαρά, φίλαθλοι με την κυριολεξία του όρου, όλων των θρησκειών. Το ελάχιστο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις συγγνώμη από όλους μας και να παραδεχθείς ότι είσαι ένας τεράστιος θεσμικός βλάκας"!
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε γραπτή δήλωση στο site της ομοσπονδίας ανέφερε:
"Με μεγάλη έκπληξη και έντονο προβληματισμό παρακολουθώ τη συνεχιζόμενη και δυστυχώς διευρυνόμενη προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης δηλώσεών μου, με στόχο των συγκεκριμένων κύκλων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Η ιστορική μου διαδρομή είναι γνωστή. Οι θέσεις μου, οι απόψεις μου και οι αξίες που υπηρέτησα στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο είναι επίσης γνωστές και οι προσπάθειες των διαφόρων στον βωμό να απασχολήσουν την επικαιρότητα και δημοσιότητα θα πέσουν στο κενό.
Οι δηλώσεις μου είχαν να κάνουν με τις πιθανές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα από την παρουσία τριών - τεσσάρων χιλιάδων στρατών οπαδών αντιμαχομένων παρατάξεων στην πόλη της Ξάνθης και τους κατοίκους της και ο νοών νοείτω. Το τι συνέβη στην πόλη της Λαμίας είναι σε όλους γνωστό.
Επειδή το θέμα είναι πολύ λεπτό, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και δεν πρόκειται να επανέλθω, με την μόνη υπενθύμιση ότι στην πόλη της Ξάνθης, εκτός των άλλων μεγάλων διοργανώσεων, έχει διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία και διεθνές τουρνουά Ανδρών το 2015, με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων της Ελλάδας, Ρωσίας, Τσεχίας και Βοσνίας Ερζεγοβίνης".
Στη Βουλή
Το θέμα έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση 23 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου:
"Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, η Ξάνθη είναι η μοναδική πόλη που εγγράφως και επισήμως διεκδίκησε τον τελικό του μπάσκετ.
Ο αθλητισμός οφείλει να ενώνει τους λαούς, ανεξάρτητα από έθνη, θρησκείες ή έμφυλες ταυτότητες. Σε ένα χώρο όπου εμφανίζονται αρκετά συχνά φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας με αποτέλεσμα και την τιμωρία Ελλήνων αθλητών από διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από αθλητικούς παράγοντες. Οι μισαλλόδοξες δηλώσεις δεν βοηθούν στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, κάτι που υφίσταται αρκετές δεκαετίες στις πόλεις όπου διαβιούν μειονότητες. Στη βάση αυτή είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να παραμένει πρόεδρος μιας εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας κάποιος που κάνει τέτοιου τύπου διαχωρισμούς στην ελληνική κοινωνία.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός: Με ποια δεδομένα η ΕΟΚ απέρριψε την Ξάνθη ως τόπο διεξαγωγής του τελικού του μπάσκετ, φέροντας ως αιτιολόγηση την εμπλοκή της μουσουλμανικής κοινότητας; Τι προτίθεται το υπουργείο να πράξει ώστε να αποτραπούν άλλες τέτοιες δηλώσεις;".
Τελικά, με τη συναίνεση της ΕΟΚ και της αστυνομίας, ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί οριστικά και αμετάκλητα το Σάββατο στις 18 Φεβρουαρίου στις 5.00 μ.μ. στο «Nick Galis Hall» του Αλεξάνδρειου, με φιλάθλους και των δύο ομάδων.