Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εισφορές αγροτών - Κάνει το κορόιδο για τον διπλασιασμό των εισφορών που ο ίδιος εξήγγειλε και κατηγορεί την "Αυγή" ότι λέει ανακρίβειες * Χωρίς σχέδιο μετά το φιάσκο, επιστρατεύεται ο Κυρ. Μητσοτάκης για να κοπάσει η θύελλα / Εισφορές αγροτών: Θλιβερή απολογία και κωλοτούμπα Βρούτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισφορές αγροτών - Κάνει το κορόιδο για τον διπλασιασμό των εισφορών που ο ίδιος εξήγγειλε και κατηγορεί την "Αυγή" ότι λέει ανακρίβειες * Χωρίς σχέδιο μετά το φιάσκο, επιστρατεύεται ο Κυρ. Μητσοτάκης για να κοπάσει η θύελλα / Εισφορές αγροτών: Θλιβερή απολογία και κωλοτούμπα Βρούτση

"Γυμνός" από επιχειρήματα, την ώρα που πιάστηκε έτοιμος για δρακόντειες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιχείρησε χθες να δραπετεύσει από τα πραγματικά ερωτήματα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ασφαλιστικές κλάσεις που επαναφέρει φορτώνοντας στους αγρότες διπλάσιες εισφορές (220 ευρώ μηνιαίως έναντι 114 σήμερα).

Ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε σε δεινή θέση μετά το δημοσίευμα της "Αυγής", αλλά και τις ερωτήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που τον εγκαλούν "για την αναστάτωση του αγροτικού κόσμου". Και κατά την πάγια τακτική του κατέφυγε στη συνταγή της συκοφαντίας.

"Είναι απορίας άξιο, επίσης, πώς ένα έντυπο υιοθετεί με τόση ευκολία τέτοιες ανακρίβειες παραπλανώντας τους αναγνώστες του" αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση για το πώς παραπλανήθηκαν όλοι (και τα φιλικά προς την κυβέρνηση έντυπα, όπως φαίνεται δίπλα) από τις δικές του εξαγγελίες για διπλασιασμό των εισφορών για τους αγρότες.

Η δήλωση Βρούτση

Παραθέτουμε αυτολεξεί τη δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση λίγες ώρες μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Αυγής":

«Είναι πρωτοφανές ένα κόμμα που διετέλεσε κυβέρνηση να είναι τόσο ανεύθυνο και επιπόλαιο. Είναι απορίας άξιο, επίσης, πώς ένα έντυπο υιοθετεί με τόση ευκολία τέτοιες ανακρίβειες παραπλανώντας τους αναγνώστες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η 'Αυγή', στην ίδια γραμμή, προαναγγέλλουν για λογαριασμό της κυβέρνησης, και πριν ακόμα μιλήσει η κυβέρνηση, το τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό των αγροτών. Τους λέμε, λοιπόν, ότι αυτά που λένε είναι εκτός πραγματικότητας και ότι έχουν υποπέσει σε μία ακόμα γκάφα ολκής, εξαπατώντας σκόπιμα τους αγρότες. Τους λέμε, επίσης, ότι θα διασυρθούν για άλλη μία φορά!...".

Επιστρατεύει και Κυριάκο...

Στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκε μετά τον καταιγισμό επικρίσεων και από τους ίδιους τους βουλευτές της Ν.Δ., ο υπουργός Εργασίας θυμάται τις... προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. και χρησιμοποιεί τον πρωθυπουργό για να εξευμενίσει τους "γαλάζιους" βουλευτές:

"Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που τηρεί τις δεσμεύσεις του. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Εργασίας έχουν στον πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας (αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι) θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία με ένα ευνοϊκό, καινοτόμο, δίκαιο, απλό και ελεύθερο ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό συνιστά στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην συνεχίζει να εκτίθεται».

Μόνο που δεν αναφέρει τελικά τι θα κάνει... Ισχύουν οι επτά κλάσεις των εισφορών και για τους αγρότες; Διότι μέσω των non paper, αλλά και με δηλώσεις του ο ίδιος στο κρατικό κανάλι το προηγούμενο σαββατοκύριακο όχι μόνο δεν εξαίρεσε τους αγρότες, αλλά αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε κλάδο που εντάσσεται στο νέο σύστημα ασφαλιστικών κλάσεων, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες!

Ιδού τι ανέφεραν αυτολεξεί όλα τα ΜΜΕ: "Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προτίθεται να παρουσιάσει τον Ιανουάριο θα προβλέπει έξι κλάσεις, με την πρώτη να ξεκινά από μηνιαία εισφορά 220 ευρώ και την 6η να φτάνει τα 530 ευρώ, ενώ μια έβδομη για νέους ασφαλισμένους θα προβλέπει εισφορά κάτω των 200 ευρώ. Πυρήνας της κυβερνητικής φιλοσοφίας είναι ότι οι 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιλέγουν οι ίδιοι το επίπεδο εισφορών που υποτίθεται ότι θα οδηγούν σε ανάλογη σύνταξη".

Αγρότες... Καλιφόρνιας!

Μάλιστα με βάση αυτές τις δηλώσεις του κ. υπουργού ο Σύλλογος Αγροτών Νάουσας εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα σημειώνοντας:

«Μάλλον ο υπουργός Εργασίας νομίζει ότι αναφέρεται σε αγρότες της Καλιφόρνιας και όχι της Ελλάδας, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Ανακοίνωσε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τις επτά νέες κατηγορίες ασφάλισης, με την πρώτη να ξεκινά από τα 220 ευρώ, ήτοι 2.640 ευρώ τον χρόνο και για ένα ζευγάρι αγροτών 5.280 ευρώ τον χρόνο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, που προειδοποιεί:

«Επειδή η κυβέρνηση ξεχνά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για το ασφαλιστικό, να ξέρει ότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν ούτε μισό ευρώ παραπάνω. Αν επιμείνει σε αυτά που λέει, ο υπουργός θα μας βρει απέναντί του στους δρόμους»...

Αν ισχύσει η εξαγγελία Βρούτση, «θα είναι ένα ασήκωτο φορτίο για τους αγρότες - κτηνοτρόφους που ήδη έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των Μνημονίων και δοκιμάζονται από πρωτοφανή κρίση που απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους» αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητώντας να δημιουργηθεί ελάχιστη ασφαλιστική κλάση για αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν θα ξεπερνά την ισχύουσα κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL