Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.4°C
3 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup: Δέσμευση σε μεγάλης κλίμακας σχέδιο ανάκαμψης ζητά ο Σεντένο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup: Δέσμευση σε μεγάλης κλίμακας σχέδιο ανάκαμψης ζητά ο Σεντένο

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τώρα εποχή για συνηθισμένες πολιτικές», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.https://newsroom.consilium.europa.eu/embed/218667

«Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρώπη τούς προστατεύει. Γι’ αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας». 

https://twitter.com/mariofcenteno/status/1247497207416315904?ref_src=twsrc^tfw

Η ΕΚΤ αποφάσισε να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα

Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα δέχεται κατ΄ εξαίρεση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ θα δέχεται κατ΄ εξαίρεση ελληνικά ομόλογα (καθόσον δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια) σε Πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το δεύτερο κατά σειρά στοχευμένο μέτρο που λαμβάνει για την Ελλάδα η ΕΚΤ μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών (PΕΕP ), για την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και την διατήρηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η ΕΚΤ υιοθετεί όπως αναφέρει η ίδια μια πρωτοφανή δέσμη μέτρων διασφάλισης προς να αμβλύνουν την ένταση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

H EKT με τις αποφάσεις της διευκολύνει την χορήγηση δανείων με εγγυήσεις, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά για τη διάρκεια της πανδημίας και θα επανεξεταστούν, πριν από το τέλος του 2020.

Προσδοκία για συμφωνία πακέτου 500 δισ. ευρώ

Η προσδοκία για την επίτευξη συμφωνίας στο αποψινό Εurogroup για ένα πακέτο ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στις οικονομίες της ευρωζώνης τα διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ευνόησαν σήμερα τα ομόλογα, σε συνδυασμό και με κάποια θετικά μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας, τα οποία δείχνουν μία πρώτη επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσής της.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων, και θα κινείται τρεις άξονες.

1. Την δημιουργία μίας γραμμής χρηματοδότησης από τον ESM συνολικού ύψους 240 δισ. ευρω, απ' την οποία το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αντλεί υπό όρους έως το 2% του ΑΕΠ.

2. Ο δεύτερος αφορά την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων (πλεον των 40 δισ. ευρώ που ήδη έχει αποφασιστεί) ύψους 25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Με τις εγγυήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δημιουργηθει μία μόχλευση κεφαλαίων η οποία μπορεί να φθάσει τα 200 δισ. ευρώ.

3. Την δημιουργία ταμείου για την προστασία της απασχόλησης στην Ε.Ε. ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις με την παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα κράτη μέλη θα δανειστούν από την αγορά 100 δισ. ευρώ με ευνοικούς όρους, προσφέροντας για αντάλλαγμα εγγυήσεις της Ε.Ε..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL