Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.6°C23.1°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.5°C22.0°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.2°C28.3°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.1°C
2 BF 88%
Στον κλοιό του κορωνοϊού: Πρωτοφανή μέτρα και κλειστά σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον κλοιό του κορωνοϊού: Πρωτοφανή μέτρα και κλειστά σύνορα

Σε ρυθμούς κορωνοϊού και σήμερα ο πλανήτης, με τον ιό να επελαύνει με αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων και έκτακτα μέτρα σε όλες τις χώρες. Πλέον το επίκεντρο της πανδημίας εντοπίζεται στην Ευρώπη.

Περιορισμούς και αυστηρότατους ελέγχους στα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε για τις επόμενες 30 μέρες αλλά με τρόπο που θα επιτρέπει την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς και την ενίσχυση των μέτρων για τον επαναπατρισμό ευρωπαίων πολιτών αλλά και τρόπους για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στον «ένα και μοναδικό αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό» περιορίζοντας όσο γίνεται την εξάπλωση του όπως δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην Τουρκία χθες είχαν τον πρώτο νεκρό «Σήμερα χάσαμε τον πρώτο ασθενή στην μάχη μας κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο Κότζα. Ήταν ένας 89χρονος άνδρας, τόνισε.

Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 98, από 47 που ήταν χθες.

Στη Βουλγαρία ο αριθμός των ασθενών με επιβεβαιωμένη μόλυνση από κορωνοϊό έχει φθάσει τους 81, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση του ιού, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι, αργά χθες το απόγευμα.

Υπάρχουν ζώνες λοίμωξης σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενούς στην πόλη Λόβετς και δύο ασθενών στο Πέρνικ. Οι περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης είναι στη Σόφια, στο Πλέβεν και το Γκάμπροβο.

Το Μαυροβούνιο επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από κορονοϊό. Πρόκειται για δύο γυναίκες που είχαν φτάσει στη χώρα πριν από 12 ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς.

Το Μαυροβούνιο έχει ήδη "σφραγίσει" τα σύνορά του, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κορονοϊό. Επίσης, έχουν κλείσει σχολεία, καταστήματα εστίασης και έχει ανασταλεί η δημόσια συγκοινωνία για να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει, επίσης, δημόσιες συναντήσεις και παροτρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι.

Το Κιργιστάν επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Κοσμομπέκ Τσολπονμπάγεφ σήμερα.

Πρόκειται για τρεις υπηκόους της χώρας, η μόλυνση των οποίων διαγνώστηκε μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, εξήγησε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Γκάμπια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, μερικές ώρες μετά την αναγγελία των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής, ο Αχμαντού Λαμίν Σαμάτε, εξήγησε πως το κρούσμα είναι μια νεαρή που επέστρεψε πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Αντάμα Μπάροου είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων για τρεις εβδομάδες, από σήμερα Τετάρτη. Ακόμη, τόνισε ο πρόεδρος, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Γκάμπια από χώρες οι οποίες πλήττονται από την πανδημία θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Η Αυστραλία απαγορεύει τα ταξίδια αλλά, δεν κλείνει τα σχολεία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έδωσε σήμερα εντολή στους υπηκόους της χώρας να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε την «απαγόρευση» των ταξιδιών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξηγώντας: «εάν επιβραδύνουμε την εξάπλωση, θα σώσουμε ζωές».

«Μην ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Αυτή η οδηγία είναι πολύ σαφής», επέμεινε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τη «βιολογική ασφάλεια» και απαγορεύει όλες τις μη απολύτως απαραίτητες συναθροίσεις εκατό και πλέον ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.

Πάντως ο πρωθυπουργός είπε πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, την ώρα που η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού: τα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 425 στην Αυστραλία.

Οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία· όλα τους σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα.

Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε 20 στη χώρα.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα το Σάββατο: απαιτεί πλέον από όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά της από το εξωτερικό να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, ενώ απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 — η οποία παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν επτάμισι χιλιάδων ανθρώπων από τον Δεκέμβριο, όταν εντοπίστηκε ο κορονοϊος στην Κίνα, μέχρι σήμερα.

Το CNN των Φιλιππίνων αναστέλλει τη μετάδοση των εκπομπών του για τουλάχιστον 24 ώρες

Το παράρτημα του τηλεοπτικού δικτύου CNN στις Φιλιππίνες διέκοψε σήμερα το πρόγραμμά του για τουλάχιστον 24 ώρες, μετά τον εντοπισμό κρούσματος του κορονοϊού στο κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα του.

Το δίκτυο διευκρίνισε πως η διακοπή του προγράμματος του θα διαρκέσει «τουλάχιστον 24 ώρες», εξηγώντας ότι το κρούσμα καταγράφηκε στα γραφεία άλλης εταιρείας με έδρα το ίδιο ακίνητο.
.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις Φιλιππίνες ανέρχεται σε 187. Οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 14.
Οι περίπου 55 εκατομμύρια κάτοικοι του νησιού Λουζόν, του μεγαλύτερου του αρχιπελάγους, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Μανίλα, έχουν τεθεί υπό περιορισμό για έναν μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL