Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Γ. Δραγασάκης: Χρειάζεται πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης: Χρειάζεται πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους

Την «συνταγματοποίηση» ενός επιτρεπτού ορίου για το χρέος στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα «Το χρέος και η απομείωσή του». Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους, καθώς και οι δανειστές της Ελλάδας είναι υπερχρεωμένοι, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία για το χρέος «θα πάει πολύ πέρα από το 2018».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε αιχμές για την «Επιτροπή Αλήθειας» που είχε συσταθεί στη Βουλή επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο ή δεν έκανε τίποτα ή η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε, για να μην την σχολιάσω, δεν είχε το κύρος και την συναίνεση που έπρεπε». Σημειώνεται ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απέσυραν τις επιφυλάξεις που είχαν κρατήσει για την συγκρότηση της Υποεπιτροπής.

«Να δούμε αν πρέπει να μπει στη συνταγματική μεταρρύθμιση κάποιο όριο για το χρέος», είπε ο Γ. Δραγασάκης υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Εκουαδόρ, όπου στο Σύνταγμά μπορεί να μην ορίζεται το ποσοστό, καθώς αυτό γίνεται με νόμο, «αλλά υπάρχει μία ρύθμιση που στο θυμίζει».

«Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση χωρίς να ρυθμιστεί και το δικό τους χρέος. Άρα πρέπει να διεκδικήσουμε μία πανευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης εξηγώντας ότι «ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, έχουμε την ιδιομορφία ότι οι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερχρεωμένοι».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι η συζήτηση για το χρέος θα κρατήσει, σημειώνοντας ότι αυτό προκύπτει από το Eurogroup. «Έχουμε μία συμφωνία στο Eurogroup που ορίζει τρεις χρόνους, άμεσα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε και πρόσθεσε πως «ακόμα και αν έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα μιλάμε για μία διαδικασία που πάει πέρα από το 2018».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL