Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κυβέρνηση - Μπάτμαν κυνηγά ανύπαρκτους Τζόκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση - Μπάτμαν κυνηγά ανύπαρκτους Τζόκερ

Κανένας δημοσιογράφος δεν θα περίμενε ότι το 2019 θα έγραφε ρεπορτάζ για μια πολιτική και αστυνομική υπόθεση ένοπλων επεμβάσεων σε κινηματογράφους για προσαγωγές παιδιών που παρακολούθησαν μια ταινία “ακατάλληλη κάτω των 18”, μια επιχείρηση στηριγμένη σε νόμο του Μεταξά από το 1937.

Μ' αυτό να έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή και να αποτελεί από μόνο του το μεγαλύτερο πολιτικό συμπέρασμα για τη σημερινή κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, είναι ασφαλές να εκτιμηθεί ότι το κουβάρι της υπόθεσης με τις αστυνομικές εισβολές στις προβολές του "Τζόκερ" δεν έχει ξετυλιχθεί ακόμα σε όλο το μήκος του. Δεν το επιτρέπουν ακόμα οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και το υπαλληλικό προσωπικό, με τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν και τις αντιφατικές μεταξύ τους μαρτυρίες. Κι αυτό προκειμένου να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες για ένα πρωτοφανές επεισόδιο και ακόμα ένα πιο βαρύγδουπο φιάσκο που ακολούθησε υπό το βάρος της γενικευμένης κοινωνικής κατακραυγής.

Πέρα από το ενδοκυβερνητικό μαλλιοτράβηγμα, τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι αυταπόδεικτα και διαδίδονται από το βράδυ της Κυριακής από τα χείλη των πολιτών. Μπορεί κανείς να μην είναι σίγουρος πώς και -κυρίως - γιατί έγινε όλο αυτό, όμως είναι όλοι σίγουροι ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά από τη δεκαετία του '60. Και γίνεται μ' αυτή την κυβέρνηση.

Καταγράφηκε όμως και η άλλη άποψη. Εκείνη που λέει ότι εφόσον η ταινία απαγορευόταν για ανήλικους, τότε η οπλοφορούσα αστυνομία δικαιούταν να επέμβει και πως αυτό δεν σηματοδοτεί κανέναν άλλον κίνδυνο. Μια ακραία συντηρητική αντίληψη πως "ό,τι είναι νομότυπο είναι και ηθικό", που μοιάζει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των πολιτών και της καθημερινότητάς τους ως μια εκλαϊκευμένη εκδοχή του ακραίου δόγματος "τάξης και ασφάλειας" που εμπεδώνει μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση.

Αέρας συντηρητισμού

“Ένα κλίμα κι ένας αέρας νεοσυντηρητισμού πνέει στη χώρα και καλό είναι να το σταματήσουμε όλοι μαζί” σχολίασε ο Ν. Βούτσης. Το κλίμα των αντιδράσεων “έπιασε” ο Αλ. Τσίπρας με παρέμβασή του στο Διαδίκτυο, παραλληλίζοντας τα ελληνικά τεκταινόμενα με την κινηματογραφική Γκόθαμ Σίτι της εποποϊίας του Μπάτμαν. Σχολίασε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πως μια εβδομάδα αφότου είδε την ταινία στο σινεμά, “την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στην Γκόθαμ Σίτι την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο 'Αελλώ' ο κ. Χρυσοχοΐδης” επιστρέφοντάς μας "στη δεκαετία του '60".

Αποτάσσονται την επέμβαση, όχι την πρόληψη

Στην προσπάθειά τους να βγουν αλώβητοι από το φιάσκο, οι δύο υπουργοί τουλάχιστον καταδίκασαν τις επεμβάσεις και έτσι εύλογα εκτιμάται ότι “έκαψαν” αυτές τις πρακτικές. Όμως ο κίνδυνος του νεοσυντηρητισμού δεν παύει να πλανάται πάνω από την Ελλάδα.

Γιατί αν και το υπουργείο Πολιτισμού καταδίκασε ως απαράδεκτα όσα έγιναν, είναι εκείνο που για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, με προληπτική λογική έστειλε γραπτή σύσταση στους κινηματογράφους από την 1η Οκτωβρίου, ζητώντας τους ενόψει της προβολής του "Τζόκερ" να επιδείξουν προσοχή και να διενεργούν ελέγχους στο ταμείο και στην είσοδο για ανήλικους... παραβάτες. Αιτία της σύστασης, το υπερατλαντικό προηγούμενο αντιδράσεων στην Αμερική.

Ρεζίλι διεθνώς

Μπορεί η Αμερική να μην ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, όμως η Ελλάδα έγινε ξανά διεθνώς ρεζίλι, με το Euronews να προχωρά σε ρεπορτάζ με τίτλο: “Αστυνομικές επιδρομές στις προβολές του 'Τζόκερ' στην Αθήνα για εξαναγκαστική απομάκρυνση 19 παιδιών”.

Πινγκ - πονγκ Χρυσοχοΐδη - Μενδώνη για το φιάσκο

Τα υπουργεία και η κυβέρνηση προσπάθησαν αρχικά να υποβαθμίσουν το πρωτόγνωρο για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα γεγονός. Η Λ. Μενδώνη έλεγε ότι θα εξετάσει αν και εφόσον αυτό ξεκίνησε από υπαλλήλους του υπουργείου. Το ΠΡΟ.ΠΟ. επιβεβαίωνε τις επεμβάσεις και απαντούσε ότι απλά “επιλήφθηκε των καταγγελιών”.

Ο ορυμαγδός κριτικών των περασμένων εβδομάδων από πολίτες - χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το “Τζόκερ” έδωσε τη θέση τους σε μια χιονιστιβάδα κριτικών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με φόντο την ίδια ταινία. Όσο οι αντιδράσεις φούντωναν τόσο οι δύο υπουργοί και άλλοι βασικοί εμπλεκόμενοι αρμόδιοι εκτόξευαν αιχμές και υπόνοιες ο ένας εναντίον του άλλου.

Η Λ. Μενδώνη, αφού δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα και διέταξε ΕΔΕ για τις υπαλλήλους, καταδίκασε σε όλους τους τόνους την αστυνομική επέμβαση και την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα παιδιά και οι γονείς τους. Με αυτόν τον τρόπο “έδειξε” ως υπαίτιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Νωρίτερα, η υπάλληλος με την κατάθεσή της είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έπραξε αυτοβούλως και ότι είχε τηρήσει τη διαδικασία. Ήθελε να αφήσει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να μην γνώριζε η υπουργός.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επίσης αποστασιοποιήθηκε από την επέμβαση στα σινεμά, λέγοντας λίγο-πολύ ότι η αστυνομία κάνει και “πάρεργα” καμιά φορά, ανταποκρινόμενη σε καταγγελίες που πολλές φορές φτάνουν “στα όρια της φαιδρότητας”. Τόσο πολύ ήθελε να δείξει ότι δεν είχε καμία ιδέα και ότι διαφωνεί με τέτοιες κινήσεις, ώστε ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα πήγαινε να δει το "Τζόκερ" με τον 15χρονο γιο του.

Ποιος φταίει; Μα... ο ΣΥΡΙΖΑ!

Εντέλει, μετά τα αλληλοκαρφώματα, ακολούθησαν διαρροές και επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτό συνέδραμαν και φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, επιστρατεύοντας ακόμα και ανάρτηση του πρώην προέδρου της Δράσης Αντύπα Καρίπογλου ότι ο νόμος βάσει του οποίου έγιναν οι επεμβάσεις ήταν του 2010 με υπογραφή... Ραγκούση. Όμως ο νόμος που επικαλέστηκαν αφενός δεν προβλέπει επέμβαση της αστυνομίας (αυτό το κάνει ο νόμος του 1937), αλλά πρόστιμα, και, αφετέρου, ήταν του υπουργείου Πολιτισμού. “Όταν ο ξεπεσμός και η αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε όριο, τότε αναλαμβάνουν δράση τα εκτελεστικά όργανα της γκαιμπελικής προπαγάνδας” σχολίασε ο Γ. Ραγκούσης.

“Δεν τους φταίνε ο Τζόκερ κι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση - τσίρκο”

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τον δημόσιο τσακωμό των δύο υπουργείων “για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του 'Τζόκερ'” και σχολιάζοντας τις επιθέσεις και διαρροές εναντίον του τόνισε πως “αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο 'Τζόκερ', αλλά η κυβέρνηση - τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου έθεσε το θέμα των επεμβάσεων με ερώτησή του στην Επιτροπή: “Ανησυχεί για τα συνεχή φαινόμενα σκοταδισμού στην Ελλάδα και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπισή τους;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL