Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρόσφυγες κινδυνεύουν

Για μια εκτενή παρέμβαση κάνει λόγο το τμήμα Προσφυγικής - Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο όσο «εκτενής και παρατεταμένη σε έκταση και σε διάρκεια είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ζωές των προσφύγων».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνετια λόγος για «μία εξοργιστική αδιαφορία για τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ιδιαίτερα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ), στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών της ηπειρωτικής χώρας (ΠΡΟΚΕΚΑ), στα υπόγεια σκοτεινά κελιά δεκάδων αστυνομικών τμημάτων».

Για τα ΚΥΤ των πέντε νησιών

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τις προηγούμενες μέρες σε Μαλακάσα και Ριτσώνα, σήμερα το ενδεχόμενο κρούσμα στο Κουτσόχερο, η επαπειλούμενη εμφάνιση της νόσου και αλλού, ιδιαίτερα ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες των παγιδευμένων στην Μόρια της Λέσβου, στη ΒΙΑΛ της Χίου, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, αποτελούν μια έσχατη προειδοποίηση.

Για τους προσφυγικούς καταυλισμούς των πέντε νησιών, για την επιβίωση των προσφύγων αλλά και την ανακούφιση των τοπικών πληθυσμών ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ: ΑΜΕΣΗ MΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ, με πρώτη προτεραιότητα στους ευάλωτους και φυσικά στα ασυνόδευτα παιδιά.

Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα και κυρίως στα άδεια και αντιμέτωπα πλέον με την απώλεια όλης της τουριστικής περιόδου ξενοδοχειακά και άλλα τουριστικά καταλύματα. Η προχθεσινή «ανακάλυψη» από τον κ. Μηταράκη, του αγνοημένου από τη ΝΔ αν και χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος ΕΣΤΙΑ είναι - κι ας είναι κωλοτούμπα - ευπρόσδεκτη. Αρκεί να το κάνουν τώρα και να κόψουν τα καλαμπούρια για υλοποίηση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021. Γιατί τότε θα είναι πάρα πολύ αργά!

Και φυσικά δεν υπάρχει πλέον το πρόσχημα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για να καθυστερούν, καθώς ακόμη και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαθέτουν τα χρήματα και τους προτρέπουν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες γρήγορα.

Μέχρι τον συνολικό απεγκλωβισμό και όσο παραμένουν εκεί άνθρωποι, απαιτείται άμεση και ουσιαστική υγειονομική κάλυψη, που σήμερα δεν υπάρχει. Αρωγή μεγάλων μη κυβερνητικών οργανισμών με εμπειρία στην υγειονομική φροντίδα.

Ο ΕΟΔΥΥ λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και λόγω υποκειμενικής αδυναμίας, ιδιαίτερα μετά από μία πολύμηνη ουσιαστική απραξία, είναι αδύνατο να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος.

Τέλος είναι μεγάλη ευθύνη όσων εμπλέκονται ώστε να γίνει προς κάθε κατεύθυνση σαφές το εξής: τα κρούσματα κορονοϊού όπου υπήρξαν σε προσφυγικές δομές, είναι εισαγόμενα και όχι εξαγόμενα.

Αντίθετα με την επίσημη και ανεπίσημη ρατσιστική προπαγάνδα και τις κραυγές μίσους των άδειων ακροδεξιών κεφαλών ο ιός μπήκε απ' έξω, δεν βγήκε έξω από τους πρόσφυγες.

Μπαίνοντας όμως εκεί και επειδή εκεί τα δύο μέτρα απόσταση, τα μέτρα υγιεινής, οι καθαρές τουαλέτες, το νερό και το σαπούνι είναι μαύρο ανέκδοτο, ο κίνδυνος να θερίσει με φρικτή ευκολία ανθρώπινες ζωές είναι μεγάλος.

Για τις φυλακές προσφύγων

Για το Κλειδί της κολάσεως ή αλλιώς Στρατόπεδο Σιντικής Σερρών και για τη Μαλακάσα Νο. 2, χαιρετίζουμε τη δεύτερη υποχρεωτική κωλοτούμπα, την επιστροφή του δικαιώματος για αίτημα ασύλου που παράνομα και καταχρηστικά στερήθηκαν οι μετά την 1η Μαρτίου 2020 αφιχθέντες.

Ευπρόσδεκτη αν και με πολλά στοιχεία υποκρισίας και γεμάτη αντιφάσεις η ευρωπαϊκή συμβολή στην επιστροφή του προσφυγικού δικαιώματος. Λυτρωτική και ευπρόσδεκτη και μάλιστα χωρίς υποσημειώσεις η πίεση του κινήματος αλληλεγγύης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων του πεδίου.

Τώρα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο σπρώξιμο, ώστε η κωλοτούμπα να ολοκληρωθεί. Να κλείσουν τα κλειστά ή "ημίκλειστα" κέντρα. Να μπει οριστικά τέλος στα σχέδια για την κατασκευή απέραντων φυλακών για πρόσφυγες στα νησιά και όπου αλλού.

Για τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης στην ηπειρωτική χώρα

Με αφορμή την απεργία πείνας εκατοντάδων κρατούμενων μεταναστών στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου στη Δράμα, καθώς και τις καταγγελίες για τον αναίτιο και άγριο ξυλοδαρμό τους, καταγγέλλουμε τις απάνθρωπες συνθήκες για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους και την πληθυσμιακή ασφυξία στα κελιά της Π. Ράλλη, της Αμυγδαλέζας, της Κορίνθου, του Παρανεστίου και των άλλων παρόμοιων φυλακών. Φυλακών για ανθρώπους που κρατούνται έως και 18 μήνες παράνομα με μόνο λόγο ότι, παρότι στην πλειοψηφία τους εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα ακόμη και για δεκαετίες, βρίσκονται συνήθως χωρίς δική τους ευθύνη να μην έχουν χαρτιά.

Χιλιάδες αθώοι κρατούνται, επιπλέον τώρα στο έλεος και της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο καθώς με βάση στοιχεία που ας μην τολμήσει κανένας να αμφισβητήσει, τώρα, στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης οι συλλήψεις αυτές στον σωρό, να εντείνονται! Τα αστυνομικά τμήματα γεμίζουν. Στα κελιά συνθλίβονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι απ' όσους χωρούν άνθρωποι, καθώς οι φυλακές των μεταναστών έχουν ήδη γεμίσει.

Το αστυνομικό προσωπικό των τμημάτων και των κέντρων κράτησης βρίσκεται επίσης σε απελπισία. Συλλαμβάνονται ακόμη και άνθρωποι με εκκρεμείς υποθέσεις σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και δικαστήρια για άδειες διαμονής, άσυλο και ενστάσεις, τώρα που οι υπηρεσίες είναι κλειστές.

Κρούσματα αστυνομικής βίας

Τέτοια κρούσματα κατά μεταναστών και προσφύγων αυξάνονται επικίνδυνα την τελευταία περίοδο. Με αφορμή τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, καθημερινά ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και οι πλέον ευάλωτοι αντί να προστατεύονται στοχοποιούνται και καταδιώκονται.

Οι τεράστιες δυσκολίες που βιώνει σε κάθε του βήμα, η φρίκη που αντιμετωπίζει συχνά αυτός ο κόσμος, ο κόσμος της ανάγκης, δεν είναι άσχετα με το ποιος κυβερνά και το πώς κυβερνά αυτή την περίοδο τη χώρα. Με πολιτικές και ιδεολογίες.

Όμως εδώ μιλάμε για εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτούνται από όλους, χωρίς εξαιρέσεις προσαρμογές.

«Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»; Ασφαλώς όχι.

Γιατί ενώ κινδυνεύουμε όλες και όλοι μας κάποιοι συνάνθρωποί μας, πρόσφυγες, κρατούμενοι, Ρομά, φτωχοί και άστεγοι, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο. Αυτή την πραγματικότητα καθώς και τις πληροφορίες που την συνοδεύουν οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε και στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους πολίτες. Αξιοποιώντας κάθε μέσον, κάθε κινηματική ή θεσμική δυνατότητα. Για να παρθούν μέτρα άμεσα πριν να είναι αργά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL