Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Υπό εξέταση το σχέδιο της κυβέρνησης / Διευκρινίσεις για τα πλωτά φράγματα ζητάει η Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπό εξέταση το σχέδιο της κυβέρνησης / Διευκρινίσεις για τα πλωτά φράγματα ζητάει η Ε.Ε.

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η επιβεβαίωση της κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει πλωτά φράγματα απορρύπανσης ως μέτρο αποτροπής αφίξεων προσφύγων στη Λέσβο.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κυβερνητικά σχέδια βρίσκονται υπό εξέταση. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για τη μετανάστευση, Άνταλμπερ Γιανζ δήλωσε χθες πως η Επιτροπή έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία για το θέμα. Όπως είπε, η τοποθέτηση εμποδίων δεν είναι θεωρητικά αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ωστόσο τόνισε ότι «τα φυσικά εμπόδια δεν μπορούν να αποτρέπουν την αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά η αρχή της μη επαναπροώθησης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης χθες κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, με την οποία ζητάει να μάθει αν η Επιτροπή "καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του -αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού- μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δεν δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;" Ρωτά εάν "αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου" καθώς και εάν "νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν τη διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούμενους ασύλου και μη".

Επίκαιρη ερώτηση για την διαχείριση του προσφυγικού και τις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές κατέθεσαν χθες 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ με σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδικάζει "τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης" για πλωτούς φράχτες.

Διεθνής Αμνηστία: Ανησυχητική κλιμάκωση

Για «ανησυχητική κλιμάκωση στις τρέχουσες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο πιο δύσκολο γίνεται, στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους πρόσφυγες, να φτάσουν στις ακτές της" κάνει λόγο και ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Μάσιμο Μοράττι. "Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τη Λέσβο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως τις λειτουργικές λεπτομέρειες και τις αναγκαίες εγγυήσεις, που θα διασφαλίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν θα κοστίσει περαιτέρω ζωές» επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL