Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η απόκρυψη είναι συνενοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απόκρυψη είναι συνενοχή

Χωρίς αμφιβολία οι πιθανές ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis θα κριθούν στην τακτική Δικαιοσύνη και ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται και ως προς τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως θα παραπεμφθούν σε αυτήν από τη Βουλή, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Έως τότε η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, κατά βάση της Ν.Δ., εκτός της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σχετίζεται εμφανώς με τη διαχείριση των πολιτικών εντυπώσεων, αλλά δεν εξαντλείται σ' αυτές, αφορά και την ουσία του θέματος. Ως προς τις εντυπώσεις, όποιος έχει με το μέρος του τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης διατηρεί ένα πλεονέκτημα, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές έναντι της ισχύος πιθανών αποδεικτικών στοιχείων.

Η "Αυγή" στην ιστορική της διαδρομή και σε αυτήν την περίπτωση αποφεύγει να παραστήσει τον εισαγγελέα ή τον δικαστή οιουδήποτε πολίτη, πολιτικού προσώπου και κρατικού λειτουργού, αλλά δεν θέλει να κλείνει και τα μάτια στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα εν προκειμένω είναι πως, μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι εμπλεκόμενοι παράγοντες συλλαμβάνονται ψευδόμενοι μέχρι υποψίας, με όση καλή διάθεση και να θέλει να το δει κανείς. Το όνομα του κ. Σαμαρά, επί παραδείγματι, ο οποίος διατεινόταν ότι ουδέποτε συνάντησε κατ' ιδίαν τον κ. Φρουζή και τα περί του αντιθέτου τα διακινούσε μια πολιτική συμμορία που θέλει να τον εξοντώσει πολιτικά για να ξεπουλήσει τη Μακεδονία, κοσμεί το ημερολόγιο συναντήσεων του αντιπροέδρου της Novartis και, πλέον, ο τέως πρωθυπουργός αλλάζει ρότα. Από χθες προσπαθεί να μας πείσει μέσω κύκλων του ότι έριξε στα τάρταρα τη φαρμακευτική δαπάνη την οποία ο Τσίπρας προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να διατηρήσει ψηλά ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Βέβαια, θα πρέπει τώρα να βρει και μια απάντηση στο ερώτημα γιατί, τότε, συναντούσε τον κ. Φρουζή.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις μπορεί να γίνουν και για τη στάση του κ. Στουρνάρα. Ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε στη Βουλή ως καλός σύζυγος και λογιστής των οικονομικών δραστηριοτήτων της συζύγου του ισχυριζόμενος ότι μια κατηγορία που του απευθύνει κάποιος από τους "κουκουλοφόρους" μάρτυρες, περί μίζας ενός εκατομμυρίου ευρώ, είναι αυταποδείκτως ψευδής, αφού ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ήταν αναρμόδιος για τις τιμές των φαρμάκων και δεν έβαλε τότε καμία σχετική υπογραφή. Ο ισχυρισμός φάνηκε λογικοφανής αλλά, πλέον, δεν επαρκεί για να εξηγήσει τον λόγο των συναντήσεων που είχε ο "αναρμόδιος" κ. Στουρνάρας με τον κ. Φρουζή και αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Αν δε το καλοσκεφτεί κανείς, μπορεί να πει ότι ο κ. Στουρνάρας δεν ήταν και τόσο αναρμόδιος, ίσως μάλιστα να ήταν και ο πλέον αρμόδιος μετά τον πρωθυπουργό (Σαμαρά). Και θα μπορούσε να το πει με τη σκέψη ότι, στην περίοδο των Μνημονίων, τίποτε δεν μπορεί να γίνει από τους τυπικά αρμόδιους υπουργός αν δεν έχει την έγκριση του υπουργού Οικονομικών, αρμοδιότητα που έχει κατακυρωθεί και με νόμο αν δεν μας απατά η μνήμη.

Εν κατακλείδι, αν θέλουμε να διερευνηθεί η υπόθεση και τυχόν ευθύνες να κατανεμηθούν δικαίως, ένας τρόπος υπάρχει: Η χρήση πραγματικών - αληθών στοιχείων και περιστατικών. Η απόκρυψή τους είναι συνενοχή, τουλάχιστον πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL