Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.4°C19.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C18.3°C
3 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C18.2°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.7°C
0 BF 100%
Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Το Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια ενιαία γραμμή και να μπαλώσει τις αλγεινές εντυπώσεις που άφησε το διάγγελμα Μητσοτάκη που βλέπει "προκλήσεις" στην τουρκική παραβατικότητα και εθελοτυφλεί για τις έρευνες που κάνει το τουρκικό σκάφος. Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται από χθες ο Νίκος Δένδιας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη και θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμόχωστου.

"Αντιμετωπίζουμε σήμερα μια μείζονα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", ανέφερε, μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε πως "οι προκλήσεις και οι απειλές της Άγκυρας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες. Πάγια επιδίωξή μας αποτελεί ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων τελικός, απαρέγκλιτος στόχος, η επανένωση της Μεγαλονήσου", τόνισε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Ισραήλ όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. για την τουρκική παραβατικότητα.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την «ελληνικότητα» του Καστελόριζου και διεμήνυσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει απτόητο να πλέει στο Αιγαίο μέχρι τις 23 Αυγούστου. Επιτέθηκε στον πρόεδρο Μακρόν ενώ παράλληλα ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα και είχε συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Καθημερινή "αδειάζει" Μητσοτάκη: «Το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει κανονικά έρευνες» 

«Το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει κανονικά έρευνες» την είδηση δημοσιεύει η Καθημερινή σε σημερινό της ρεπορτάζ αδειάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός μίλησε για «προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες» ενώ στελέχη της κυβέρνησης του έκαναν λόγο για τουρκική προπαγάνδα υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν έρευνες. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χθες κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για "εθνική στρατηγική με ψέματα". Όταν ρώτησε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1 τον βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Καιρίδη αν έχουν ποντιστεί καλώδια εκείνος δεν το αρνήθηκε.

«Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο, με το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες, παρά την περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που δημοσιεύει η Καθημερινή στο σημερινό (13/8) της φύλλο.

Σε άλλο σημείο το άρθρο της Καθημερινής αναφέρει ότι «η εμπειρία των τελευταίων σαράντα και πλέον ετών ελληνοτουρκικής εντάσεως στο Αιγαίο διαμόρφωσε τη βεβαιότητα ότι την όποια κρίση διαδέχεται διάλογος Αθηνών και Αγκύρας. Κύριο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η διαχείριση της κοινής γνώμης, προκειμένου να πεισθεί ότι η Ελλάς εξασφάλισε πλεονεκτήματα. Εάν αυτό όντως συνέβαινε είναι άλλη ιστορία».

Ν. Δένδιας: Η παραβατικότητα της Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για την Αν. Μεσόγειο

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο που αποτελεί όπως είπε κίνδυνο για την Ανατ. Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με τη σειρά του έκανε λόγο για κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε μάλιστα πως το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρότητα κάθε επιθετικότητα από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL