Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΠΕΡΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ / Απαγορεύσεις περασμένων εποχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΠΕΡΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ / Απαγορεύσεις περασμένων εποχών

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, με την Αριστερά να μιλάει για διατάξεις που παραπέμπουν στη χούντα και για επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση από τον Χριστόφορο Σεβαστίδη, ΔΝ - εφέτη, πρόεδρο της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και της Ιωάννας Ξυλιά, πρόεδρο Πρωτοδικών, οι οποίοι δημοσίευσαν επικριτικό άρθρο στον ιστότοπο της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τίτλο “Ασφυκτικοί περιορισμοί και για το δικαίωμα της συνάθροισης. Μία πρώτη προσέγγιση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου”.

Μία “πολύ δημοκρατική προσπάθεια"

Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έφασκε και αντέφασκε σε μια προσπάθεια να λειάνει την πραγματικότητα και να πείσει -όποιον δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο- ότι γίνεται για τη διαφύλαξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά, αν χρειαστεί, «ασυζητητί θα προχωρήσουμε και μόνοι μας» τόνισε, ενώ, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα σε ισχύ διατάγματα από την εποχή της χούντας και της Κατοχής που καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν τόλμησε να καταργήσει και τώρα, με το Προεδρικό Διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου, θα καταργηθεί το χουντικό νομοθέτημα, όπως είπε.

Σχετικά με τις επικρίσεις για τις απαγορεύσεις έσπευσε να πει ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύθηκαν διαδηλώσεις για λόγους δημόσιας τάξης με διαταγή του αστυνομικού διευθυντή, ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που ο διοργανωτής κρίνει ότι αυθαίρετα η αστυνομία απαγορεύει τη συγκέντρωση.

Κατά τα άλλα, μίλησε για “πολύ δημοκρατική προσπάθεια” και ανέφερε ότι “πατέρες” του νομοσχεδίου είναι ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Αντ. Μανιτάκης, ενώ ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως πρόκειται για “περίπου αντιγραφή” του σχεδίου Καμίνη.

Ήξεις αφήξεις

Στη δε προσπάθειά του να πείσει ότι οι αντιδράσεις είναι άδικες ισχυρίστηκε ότι “δεν αφορά τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, το ΠΑΜΕ, αφορά πολύ μικρές συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που μπορούν να γίνουν και στο πεζοδρόμιο”, γεγονός, όμως, που δεν προκύπτει από κάποια διάταξη του νομοσχεδίου. Μάλιστα στο σημείο αυτό έχει δεχθεί επικρίσεις και στο άρθρο των δύο ανώτατων δικαστικών που προαναφέραμε, στο οποίο επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο:

“Δίνει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύσουν συναθροίσεις πολυπληθείς και ογκώδεις, οι οποίες δεν δημιουργούν κίνδυνο ούτε για τη δημόσια ασφάλεια ούτε για την κοινωνικοοικονομική ζωή. Ενώ δηλαδή υποτιθέμενη αφορμή για την ψήφιση του νομοσχεδίου αποτέλεσαν οι ολιγομελείς πορείες στα κέντρα μεγάλων πόλεων που δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, καταλήγει -πέρα από οποιαδήποτε συνταγματική επιταγή- σε μέσο απαγόρευσης των συναθροίσεων που λόγω του μεγάλου μεγέθους τους δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς από τις αστυνομικές αρχές”.

Όταν ο υπουργός εκλήθη να εξηγήσει αν ο νόμος ορίζει αριθμητικό όριο για το πότε μια διαδήλωση ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, τη μια είπε πως το Προεδρικό Διάταγμα που θα ακολουθήσει θα το ορίζει, ενώ λίγες φράσεις παρακάτω το διέψευσε λέγοντας ότι θα εξαρτάται από το πλάτος του δρόμου ή του πεζοδρομίου και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του επικεφαλής αστυνομικού διευθυντή και των διοργανωτών.

Αναφερόμενος δε σε παραδείγματα προσφάτων μικρών διαδηλώσεων, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υπέδειξε ως λύση και τον χώρο του “μεγάλου περιπάτου”. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για την πρόβλεψη ιδιώνυμου αδικήματος της συμμετοχής σε “απαγορευμένη διαδήλωση”.

Γ. Πετρόπουλος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να γλιτώσει τις μεγάλες διαδηλώσεις ενόψει “οικονομικού χειμώνα”

Έπεται βαρύς «οικονομικός χειμώνας» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μην επαναληφθούν οι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, συνδυάζοντας στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις τις δεξιές ιδεοληψίες με τον πολιτικό μισανθρωπισμό του ακραίου Κέντρου, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Εάν την περίοδο των Μνημονίων ίσχυαν όσα φέρνουν τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η πλειονότητα των συγκεντρώσεων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ θα ήταν αντιμέτωπα με τεράστιες αποζημιώσεις, προσημειώσεις για θανάτους, καταστροφές περιουσιών κ.λπ., επειδή δεν κατάφεραν να πειθαρχήσουν, να ελέγξουν, να αστυνομεύσουν διαδηλώσεις των 100.000, των 200.000, των 300.000 πολιτών είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Είναι πάρα πολλές, κατά τον ίδιο, οι επιδιώξεις που συνυπάρχουν στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις: επικοινωνιακός αντιπερισπασμός από τα πολύ μεγάλα προβλήματα, ιδεολογικού χαρακτήρα θέματα της Νέας Δημοκρατίας και του συνασπισμού δυνάμεων γύρω της και ενσωμάτωση της ιδεοληψίας περί ανάγκης «τέλους της Μεταπολίτευσης» σημείωσε επισημαίνοντας πως, με το αφήγημα ότι πρέπει να τελειώσει η Μεταπολίτευση της «ασυδοσίας διαδηλωτών», προφανώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη ο καλύτερος τρόπος είναι να γυρίσουμε σε νομοθέτημα της χούντας.

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί το χουντικής κοπής νομοσχέδιο

Να αποσυρθεί το “χουντικής κοπής” νομοσχέδιο ζητάει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. “σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κερδηθεί με τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, σε μια προσπάθεια να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της. Πολιτικές που οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία ή την υποαπασχόληση και μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην εξαθλίωση”.

Επισημαίνει ότι πρόκειται για “ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971” και “δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης”.

“Όμως δυστυχώς δεν αρκείται σε αυτά. Προχωράει ακόμα περισσότερο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, καθιερώνοντας ‘ιδιώνυμο’ για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν ‘συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις’ των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους!” τονίζει.

Σχετικά με την ευθύνη των διοργανωτών σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κινημάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια (είτε αυθόρμητα είτε κατευθυνόμενα...) και, αν δεν πείσουν για τις επιδόσεις τους στην καταστολή (!), θα είναι υπαίτιοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη ή τραυματισμό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL