Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Νομιμοποίηση των push-backs με επίκληση «έκτακτης ανάγκης» ζητά ο Κουμουτσάκος (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομιμοποίηση των push-backs με επίκληση «έκτακτης ανάγκης» ζητά ο Κουμουτσάκος (Video)

Με επιστολή που προς τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον ο Γ. Κουμουτσάκος ζητά ουσιαστικά την παραβίαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και την παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

Με τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης που ζητά να συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητά το πρωτοφανές με την επίκληση εκτάκτων αναγκών να μπορεί να αναστέλλει την διαδικασία ασύλου και να της δοθεί το δικαίωμα να επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα χωρίς να εξετάζει τα αιτήματα.

Η ρήτρα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων μηχανισμών πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, καθώς και αποκλίσεις στους τρόπους δράσης, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Την επιστολή συνυπογράφουν και τα άλλα δυο κράτη-μέλη «πρώτης γραμμής» στην Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρος και Βουλγαρία.

Καταγγελίες για καθημερινές παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Σύμφωνα με καταγγελίες στο Διαδίκτυο καθημερινές είναι οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει η "Εφ.συν" "άνθρωπος που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με πρόσφυγες και μετανάστες (Αφγανοί στην καταγωγή) πάνω στη βάρκα αναφέρει ότι κατήγγειλαν πως πλοίο του Λιμενικού πλησίασε το σκάφος και κατέστρεψε τη μηχανή του, ενώ κάποιοι από το πλήρωμα χτύπησαν ορισμένους από τους επιβαίνοντες προτού σπρώξουν τη βάρκα προς τα τουρκικά ύδατα".

Τους πρόσφυγες έσωσε τελικά η τουρκική ακτοφυλακή, ενώ είχαν περάσει περίπου δέκα ώρες μέσα στη θάλασσα.

Ενώ ένα 24ωρο πριν η "Εφ.Συν" είχε δημοσιοποιήσει και άλλο βίντεο από επιχείρηση του Λιμενικού κατά δύο λέμβων που μετέφεραν πρόσφυγες. Μετά από αρκετές ώρες μέσα στη θάλασσα, η μία από τις δύο βάρκες έφτασε στη Λέσβο, ενώ η δεύτερη επέστρεψε στην Τουρκία.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL