Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Έκθετη η κυβέρνηση, μετά το "άδειασμα" από Άρειο Πάγο και ΕΛΑΣ για τους προστατευόμενους μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθετη η κυβέρνηση, μετά το "άδειασμα" από Άρειο Πάγο και ΕΛΑΣ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Ο εποπτεύων εισαγγελέα Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Μπρακουμάτσος καθώς και η ΕΛΑΣ νωρίτερα έβαλαν τέλος στις μεθοδεύσεις της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ καταρρίπτοντας το προσβλητικό για το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων που διακινούν τόσο καιρό «θα τους βγάλουμε τις κουκούλες».

ΕΛΑΣ: Ο προστατευόμενος μάρτυρας θα καταθέσει από ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων και με αλλοιωμένη φωνή

Νωρίτερα σήμερα, η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία ξεκαθάρισε με έγγραφο που απέστειλε στην Επιτροπή, πως ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι διατεθειμένος να καταθέσει στην επιτροπή. Πέραν αυτού όμως ο αρμόδιος αξιωματικός της Αστυνομίας διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την σχετική αναφορά, πως θα μεριμνήσει προκειμένου ο προστατευόμενος μάρτυρας να καταθέσει σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Εισαγγελέως Εγκλημάτων κατά της διαφθοράς, δηλαδή από ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων, και μάλιστα και αλλοιωμένη φωνή.

Εισαγγελέας Διαφθοράς: Όπως επιθυμούν θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη

Με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει "κόλαφο" τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη στην Προανακριτική.

Συγκεκριμένα επισημαίνει:

Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη. 

Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. 

Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. 

Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επικροτεί ή αποδοκιμάζει τις δημόσιες απειλές του Αδ. Γεωργιάδη στην ΕΛΑΣ

Σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

Όταν η Ελληνική Αστυνομία και η δικαιοσύνη ζητούν να τηρηθεί η νομιμότητα για τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis και δυσαρεστούν τον δικαστικά ελεγχόμενο κ. Γεωργιάδη, τόσο το χειρότερο για τη νομιμότητα. 

 Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Ο κ. Μητσοτάκης επικροτεί ή αποδοκιμάζει τις δημόσιες απειλές του Αντιπροέδρου του στην ΕΛ.ΑΣ.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL