Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis / Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργεί στην παρανομία της εξαίρεσης των Π. Πολάκη - Δ. Τζανακόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis / Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεργεί στην παρανομία της εξαίρεσης των Π. Πολάκη - Δ. Τζανακόπουλου

Την πρόθεσή του να μην καταστεί «συνεργός σε παράνομες και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές» εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κάλυψη από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, της παράνομης απόφασης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής να εξαιρέσει από μέλη της τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Παρά την προσπάθεια η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να περιβληθεί με νομικούς ισχυρισμούς, στην πραγματικότητα πρόκειται για πολιτική απόφαση. Μάλιστα, όπως φάνηκε, στην απόφαση αυτή «σύρθηκαν» Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τις φράξιες των κομμάτων τους που δεν επιθυμούν πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis.

Τόσο ο Κ. Τασούλας όσο και ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Γιάννης Μπούγας αρχικά είχαν επιχειρήσει να πάρουν μετριοπαθέστερη θέση όταν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθεσε το ζήτημα της εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου με το πρόσχημα της πρόθεσης να κληθούν ως μάρτυρες. Όμως, ούτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε πάρει απόφαση επί του ζητήματος, καθώς ο Χάρης Καστανίδης αποκάλυψε ότι το αίτημα εξαίρεσης δεν συζητήθηκε στα όργανα, αλλά ήταν πρωτοβουλία του Βασίλη Κεγκέρογλου και της Ευαγγελίας Λιακούλη που συμμετέχουν στην Προανακριτική εκ μέρους του κόμματος.

Μάλιστα, ο Χ. Καστανίδης πήρε συγκεκριμένη θέση και για δύο βασικές παραμέτρους της απόφασης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής. Ο Χ. Καστανίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος θα έπρεπε να εξαιρεθούν από μέλη της προανακριτικής μόνο για την περίοδο της κατάθεσής τους ως μαρτύρων, κι όχι μόνο με την επίκληση της πρόθεσης μιας κάποιας μελλοντικής κλήσης τους για κατάθεση. Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι με την απόφαση για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά η πλειοψηφία καθορίζει την εκπροσώπηση της μειοψηφίας.

Τα μπρος - πίσω του Κ. Τασούλα

Ο Κ. Τασούλας, από τη μεριά του, απάντησε μόνο με νομικούς ισχυρισμούς στις ενστάσεις του Αλέξη Τσίπρα, που του ζήτησε να αποκαταστήσει άμεσα την «κοινοβουλευτική τάξη» μετά την παράνομη απόφαση για απομάκρυνση των Π. Πολάκη - Δ. Τζανακόπουλου από την Προανακριτική. Αρχικώς όμως, ο Κ. Τασούλας είχε μιλήσει για «νομικό και πολιτικό» θέμα και για το ενδεχόμενο «ενδιάμεσης λύσης». Από την απάντηση του Κ. Τασούλα στον Αλ. Τσίπρα δεν φάνηκε διάθεση να βρεθεί κοινός τόπος.

Αντίθετα, πίσω από τους νομικούς ισχυρισμούς του Κ. Τασούλα διαφάνηκε η ουσιαστική κάλυψη που προσέφερε στην πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής ως προς την αμφισβήτηση της νομιμότητας της απόφασής της και η έλλειψη διάθεσής του να παρέμβει φέρνοντας σε δύσκολη θέση το κόμμα του. Ο Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς αυτή απολαμβάνει το δικαστικό προνόμιο της ανεξαρτησίας και αποφασίζει με την αρχή της πλειοψηφίας για τα ζητήματα που την αφορούν.

Ο Κ. Τασούλας δεν έδειξε διάθεση ούτε για νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής δηλώνοντας ότι καλύπτεται από τη γνωμοδότηση του 2010 για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, πάρα τις εμφανείς διαφορές των δύο υποθέσεων.

Κι ο Γ. Μπούγας άλλαξε άποψη για το ζήτημα της εξαίρεσης

Όμως, πληροφορίες φέρουν και τον Γ. Μπούγα να είναι επιφυλακτικός σε σχέση με την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναβάλλοντας αρχικά τη λήψη απόφασης και ψηφίζοντας στην συνέχεια υπέρ της εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου στην δεύτερη συνεδρίαση της Προανακριτικής. Στην πρώτη όμως συνεδρίαση, ο Γ. Μπούγας φέρεται ότι είχε συμφωνήσει με το επιχείρημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει πως μπορούν να εξαιρεθούν από μέλη μόνο όσοι έχουν ήδη κληθεί ως μάρτυρες.

Οι πιέσεις για «κουκούλωμα» πίσω από τις παλινωδίες

Οι παλινωδίες των εκπροσώπων των κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου φανερώνουν την αμηχανία τους έναντι των ισχυρών εσωκομματικών πιέσεων, καθώς η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis συνεχίζεται από τη Δικαιοσύνη. Δυνάμεις εντός της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιθυμούν «κουκούλωμα» της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis υπό το πρόσχημα μιας υποτιθέμενης σκευωρίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αναζητώντας μια κάποια πολιτική «ρεβάνς».

Οι δυνάμεις αυτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Προανακριτική Επιτροπή για να εμποδίσουν τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, όπως με την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει μέσω της Προανακριτικής στο σύνολό του το σκάνδαλο Novartis προφανώς φοβίζει Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας. Άλλωστε, το πρόσφατο ντοκιμαντέρ της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis ή οι αποκαλύψεις για απειλές του Γιάννη Στουρνάρα στον Νίκο Μανιαδάκη έδειξαν ότι μόνο με σκευωρία δεν έχουμε να κάνουμε.

Η ένταση έχει καθυστερήσει την κατάθεση του Κ. Φρουζή

Η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης μεταξύ των κομμάτων δεν συνάδει με τη διάθεση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συζητηθεί ουσιαστικά το σκάνδαλο Novartis. Για παράδειγμα, η εμπλοκή με το ζήτημα της εξαίρεσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναβάλει ήδη δύο φορές την κατάθεση του Κώστα Φρουζή, ατόμου με κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο Novartis.

Η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Novartis Ελλάδας θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο στο σκέλος των ερωτήσεων προς αυτόν όσο και στο σκέλος των απαντήσεών του, εκκρεμεί όμως μετά την ένταση που προκάλεσε το αίτημα εξαίρεσης.

Άλλωστε, κι η ίδια η απόφαση για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όπως φάνηκε, ήταν μια άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών χωρίς ομόθυμη στήριξη.

Η διερεύνηση των κινήσεων του Αλ. Τσίπρα σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis δεν συμπεριελήφθη στο αντικείμενο της Επιτροπής παρά τις επιθέσεις που δεχόταν προεκλογικά για τον ρόλο του στην υποτιθέμενη σκευωρία. Κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της Προανακριτικής στην Ολομέλεια της Βουλής, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν τα άδεια υπουργικά έδρανα, όπως και η απουσία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL