Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΣΥΡΙΖΑ: Η «πιρουέτα» για την ψήφο των αποδήμων ανήκει εξ ολοκλήρου στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Η «πιρουέτα» για την ψήφο των αποδήμων ανήκει εξ ολοκλήρου στη Ν.Δ.

Το θράσος της ΝΔ να μιλά για «πιρουέτα» του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, την ώρα που η ίδια μπροστά στο αδιέξοδο της έχει κάνει τετραπλό τόλουπ και τριπλό άξελ μαζί, καταγγέλλει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ μετά το αδιέξοδό της, στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε ουδέποτε στόχο τη συναίνεση, αλλά το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο,  με την πρόταση που έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει – επιλεκτικά - περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει στους ενεργούς ομογενείς που λείπουν πάνω από 30 χρόνια από την Ελλάδα: Γιατί πριν από λιγότερο από έναν μόλις μήνα στη Νέα Υόρκη τους έλεγε ψέματα; Γιατί υποσχόταν ότι το 2023 θα ψηφίζουν ενώ τώρα με την πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή τους στερεί το δικαίωμα ψήφου; Δικαίωμα για το οποίο είχε προνοήσει η μελετημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση και της σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε από την πρώτη στιγμή μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς όμως να δημιουργούνται θεσμικά προβλήματα. Αντίστοιχης λογικής προτάσεις κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ και το Μέρα25. Και τα τρία κόμματα αναγνωρίζουν δηλαδή την ανάγκη για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με μέριμνα όμως να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Ακολουθώντας λοιπόν τη διεθνή πρακτική όσων χωρών, όπως η Ελλάδα, έχουν μεγάλη διασπορά με άγνωστο αριθμό όσων είναι ήδη αλλά και όσων μπορούν στο μέλλον να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, οι τρεις προτάσεις θέτουν ως όρο:

- είτε τις ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)

- είτε προϋποθέσεις για τον ορισμό του εκλογικού σώματος πριν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, θέλοντας λύση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και παραμένοντας σταθερός στη βασική αρχή του για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, όπως ακριβώς ζητούν με τις προτάσεις τους και το ΚΚΕ και το Μέρα25, προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανοιχτός σε συναινέσεις ---υπό μία μόνο προϋπόθεση: Η όποια νομοθετική παρέμβαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην κινδυνεύει στο μέλλον να εκπέσει ως αντισυνταγματική (π.χ. ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα κλπ).

Από την άλλη, η ΝΔ μέχρι πριν από λίγες μέρες ζητούσε να ψηφίζουν όλοι όσοι είναι ή μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και το αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ζητούσε δηλαδή ένα σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης.

Μετά το αδιέξοδό της, αφού ουδέποτε είχε στόχο τη συναίνεση αλλά το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο, η Ν.Δ., με την πρόταση που έστειλε στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει –

επιλεκτικά - περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, έχει το θράσος να μιλά για δήθεν «πιρουέτα» του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ίδια μπροστά στο αδιέξοδό της έχει κάνει τετραπλό τόλουπ και τριπλό άξελ μαζί.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει λοιπόν να εξηγήσει στους ενεργούς ομογενείς που λείπουν πάνω από 30 χρόνια από την Ελλάδα: Γιατί πριν από λιγότερο από έναν μόλις μήνα στη Νέα Υόρκη τους έλεγε ψέματα; Γιατί υποσχόταν ότι το 2023 θα ψηφίζουν ενώ τώρα με την πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή τους στερεί το δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα για το οποίο είχε προνοήσει η μελετημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση και της σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL