Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει αύριο στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης / Στο τραπέζι η αύξηση τιμολογίου της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει αύριο στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης / Στο τραπέζι η αύξηση τιμολογίου της ΔΕΗ

Στα επίσημα... αποκαλυπτήρια του πρώτου κύματος των μέτρων “σωτηρίας” της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των οποίων, όπως έχουν διαρρεύσει η ίδια η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της επιχείρησης, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, όπως η αύξηση τιμολογίων και η κατάργηση ή σημαντική περιστολή της έκπτωσης συνέπειας 10%, αναμένεται να προχωρήσουν την Πέμπτη στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Πέτσα, αύριο, κατόπιν αιτήματος του υπουργού ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο “την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για την κατάσταση της ΔΕΗ”. Στη συνεδρίαση θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση -δεδομένου ότι δεν έχει “περάσει” από την αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής για την αξιολόγηση της καταλληλότητάς του- και ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης Γ. Στάσσης, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της ΔΕΗ με αντίστοιχη θεματολογία.

Η περιγραφή του Σ. Πέτσα περί “ωρολογιακής βόμβας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση” και η χρήση της γνωστής ρητορικής περί ανόδου της χρηματιστηριακής αξίας της επιχείρησης ήδη προεκλογικά... εν αναμονή της διακυβέρνησης της Ν.Δ. προϊδεάζουν για το ύφος των τοποθετήσεων της ηγεσίας του ΥΠΕΝ στη Βουλή, διά των οποίων, άλλωστε, “νομιμοποιούνται” αποφάσεις για επείγοντα και πάσης φύσεως “μέτρα”...

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο μακρινό σχέδιο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ -δεδομένου ότι ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- για τον τεμαχισμό και την εκποίηση της επιχείρησης μέσω της επιλογής της περίφημης “μικρής ΔΕΗ”, η μη υιοθέτηση της οποίας, κατά τον ίδιο, κατέληξε σε μία “κουτσή” ΔΕΗ και σε προοπτική “χωρίς ΔΕΗ”.

Επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” για να σώσει τη ΔΕΗ αναφερόμενος σε ένα “συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο”, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια περί αύξησης τιμολογίων που θα εξανεμίσουν την ελάφρυνση των καταναλωτών από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια καθώς και κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας 10% στους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών αναμένεται να περιληφθεί η ρύθμιση που θα επιτρέψει μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Άρση των στρεβλώσεων, κοινοί κανόνες για όλους

Στο μεταξύ, αντίθετη σε κάθε επιχειρηματική λογική θεωρεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επιβραβεύουν τους τακτικούς και συνεπείς πελάτες τους, κι αναφέρεται στην ανάγκη άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά, με κοινούς κανόνες για όλους, “χωρίς παράλληλα να δοθούν νέα προνόμια στους ιδιώτες παρόχους...”.

Σημειώνει τη σημαντική επιβάρυνση της ΔΕΗ (άνω των 200 εκατ το 2018) από την ξέφρενη κούρσα της τιμής δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, που καθιστά αναγκαία τη σύνδεση των τιμολογίων με ρήτρα δικαιωμάτων CO2 -κατ’ αντιστοιχία με τα τιμολόγια των ιδιωτών που είναι συνδεδεμένα με την οριακή τιμή συστήματος.

Θέτει δε και το σοβαρό θέμα της “καθολικής διαδοχής” τονίζοντας ότι ΥΠΕΝ και ΡΑΕ χρειάζεται να επανεξετάσουν τα ισχύοντα για τον “προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου”, ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν στην εγχώρια αγορά (ΔΕΗ - ιδιώτες) να επωμιστούν δίκαια και ισορροπημένα μια δέσμευση “που μέχρι σήμερα επιβαρύνει μόνον (!) τις πλάτες και τα… έσοδα της ΔΕΗ!”.

* Εξάλλου, κατά τον ΔΕΔΔΗΕ, στην κατάσταση και θέση που προβλέπεται στη μελέτη κατασκευής της επανήλθε χθες το πρωί η διασυνδετική γραμμή μέσης τάσης Γαλατά - Πόρου με την ολοκλήρωση των εργασιών επανατάνυσής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL