Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
ΝΕΑ ΤΗΛΕ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ / Αδιέξοδο στο Eurogroup μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΕΑ ΤΗΛΕ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ / Αδιέξοδο στο Eurogroup μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών

Χωρίς συμφωνία και με τις διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου να παραμένουν ολοκληρώθηκε χθες το πρωί η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σήμερα.

Παρά τις 16 ώρες διαβουλεύσεων, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, με τις χώρες του Νότου να μην παραιτούνται από το αίτημά τους για έκδοση αμοιβαιοποιημένου χρέους προκειμένου να προστατευτούν από ενδεχόμενο χτύπημα των αγορών την επόμενη μέρα.

Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, από την πλευρά τους, επέμειναν στην αρνητική στάση τους, ενώ, σύμφωνα με διαρροές, ένα από τα προσχέδια της απόφασης είχε μια αόριστη αναφορά σε “καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία” για το μέλλον, όμως απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές.

“Αγκάθι” ο δανεισμός από τον ESM

Το άλλο “αγκάθι” αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν ενδεχόμενο δανεισμό των χωρών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ιταλία και Ισπανία, που φοβούνται πως θα αναγκαστούν σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ανάλογες των Μνημονίων, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η όποια προσπάθεια ανάκαμψης, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την Ολλανδία, κυρίως, που αξιώνει “οικονομικά μέτρα” σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Κάθετα αρνητική η Ολλανδία

“Η Ολλανδία ήταν, είναι και παραμένει κατά των ευρωομολόγων, διότι αυτό αυξάνει τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνει" δήλωσε χθες μέσω Twitter ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, προσθέτοντας ότι οι χώρες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με την “αιρεσιμότητα” των πιστωτικών γραμμών του ESM.

"Στον βαθμό που ο ΕSM χρησιμοποιείται για οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να συνδεθεί με τη λήψη οικονομικών μέτρων” ξεκαθάρισε.

Σεντένο: Παραμένει ο στόχος

Σύμφωνα με τον Μ. Σεντένο, ο στόχος του σημερινού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Λεμέρ: Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον μια επίφαση ενότητας μετά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας κάλεσαν από κοινού "όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προκλήσεων και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία”, όπως ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ στο Twitter.

Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη...

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανέφερε σε δική του ανάρτηση: «Αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη. Μαζί με τον Μπρουνό Λεμέρ, καλώ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να μην αρνηθούν να επιλύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να διευκολύνουν έναν καλό συμβιβασμό - για όλους τους πολίτες».

Σταϊκούρας: Σημαντική πρόοδος

Για “σημαντική πρόοδο” έκανε λόγο και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται πως θα καλυφθούν μέχρι αύριο», δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL