Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Βαφτίζουν" μέτρο δίκαιης μετάβασης την απόδοση του οφειλόμενου λιγνιτικού πόρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βαφτίζουν" μέτρο δίκαιης μετάβασης την απόδοση του οφειλόμενου λιγνιτικού πόρου

Τα όρια του εμπαιγμού των τοπικών κοινωνιών δοκιμάζει η κυβέρνηση ανακοινώνοντας χθες ότι υλοποίησε ένα από τα 12 “μέτρα” για τη “δίκαιη μετάβαση” της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που εξήγγειλε πρόσφατα, και αφορά στη θεσμοθετημένη από το 1996 υποχρέωση της ΔΕΗ να καταβάλει ένα ποσό ως αντιστάθμισμα για τις “βαριές” δραστηριότητές της στις συγκεκριμένες περιοχές!

Συνεχίζοντας με συνέπεια τις ανέξοδες υποσχέσεις της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής Κονδυλίων από το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Ηλεκτρικού Ρεύματος (γνωστό ως λιγνιτικός πόρος της ΔΕΗ) προχώρησε στην κατανομή κονδυλίων, ύψους 101,4 εκατ ευρώ περίπου (65,9 εκατ. για τους δήμους Κοζάνης - Εορδαίας, 20,4 εκατ. για τους Δήμους Φλώρινας - Αμυνταίου και 15,1 εκατ. για τον Δήμο Μεγαλόπολης), που αφορούν στην περίοδο 2015-2018, βάσει της προβλεπόμενης μεθοδολογίας.

Μάλιστα στη “σούμα” μιλά για ποσό ύψους 136 εκατ. αφού συνυπολογίζει και περίπου 34,6 εκατ. που είχαν μεταφερθεί στους ειδικούς λογαριασμούς των ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν καν εξαγγείλει τα υποτιθέμενα μέτρα...

Τουλάχιστον δεν αποσιωπάται ότι ο λιγνιτικός πόρος θεσπίστηκε με νόμο του 1996 ως υποχρέωση της ΔΕΗ να επιστρέφει ποσοστό επί του τζίρου της στις τοπικές κοινωνίες, ως αντιστάθμισμα για τις δραστηριότητές της στις συγκεκριμένες περιοχές. Στόχο αποτελεί -διαχρονικά- η διάθεση των κονδυλίων αυτών για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που καταρτίζονται από τις οικείες Περιφέρειες και αφορούν σε έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος. Η ΔΕΗ κατανέμει τα ποσά στους ειδικούς λογαριασμούς που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για την μη κατανομή των κονδυλίων, “πανηγυρίζοντας” ότι η δική του με κινήσεις - αστραπή την “ξεμπλόκαρε”... Ταυτόχρονα, όμως, μέσα στον αυτοθαυμασμό της η κυβέρνηση Ν.Δ. ομολογεί ότι τα “χρεωστούμενα” που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρονολογούνταν από τα χρόνια της διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ... Ο ίδιος ο υπουργός επισημαίνει “η ΔΕΗ είχε κατανείμει επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, ποσό της τάξης των 22 εκατ. ευρώ που αφορούσε στο 2013” και μάλιστα σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη απορροφηθεί - ευθύνη που, πάντως, δεν αφορά την κυβέρνηση.

Παροτρύνει δε σε ταχεία δέσμευση του “λιγνιτόσημου” σε projects υψηλής προστιθέμενης αξίας, ως το... στοίχημα της επόμενης περιόδου στο πλαίσιο του -ανύπαρκτου μέχρι στιγμής- σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και καταλήγει θυμίζοντας τα υποτιθέμενα υπόλοιπα “μέτρα” - που ανακοίνωσε μόνο του το κυβερνητικό κλιμάκιο, αφού δήμαρχοι, συνδικάτα και εργαζόμενοι, φορείς, οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, βρίσκονταν έξω από τον χώρο της αποτυχημένης πρόσφατης “φιέστας-διαλόγου” στην Πτολεμαΐδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL