Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Πέθανε ο Φρίξος Πρωτογερέλλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο Φρίξος Πρωτογερέλλης

Έφυγε το περασμένο βράδυ από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς Φρίξος Πρωτογερέλλης. ΕΠΟΝίτης, πολεμιστής στη Μέση Ανατολή, μέλος του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ στον Εμφύλιο πόλεμο. κορυφαίο στέλεχος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τη δικτατορία, πέρασε στην Ελληνική Αριστερά, στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φρίξος γεννήθηκε στη Θερμή της Μυτιλήνης το 1923.Το Μάρτη του 1942 δραπέτευσε με μυθιστορηματικό τρόπο στα τουρκικά παράλια για να καταταχθεί στον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής. Εκεί έζησε από κοντά τη δραματική σύγκρουση που οδήγησε στη διάλυση των δύο ταξιαρχιών και τον εγκλεισμό των αντιφασιστών στα «σύρματα». Επέστρεψε στη Μυτιλήνη το 1945 για να συμμετάσχει με ενθουσιασμό στην τοπική οργάνωση της ΕΠΟΝ, μαζί με την αδελφή του Έλλη.

Συλλαμβάνεται το 1947 και στη συνέχεια «περιηγείται» τις περισσότερες φυλακές και τα ξερονήσια μέχρι το 1952 που αποφυλακίσθηκε. Κατόρθωσε να σταθεί με απόλυτη αξιοπρέπεια στις χειρότερες στιγμές της Μακρονήσου, στα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς. Λίγο αργότερα συλλαμβάνονται η αδελφή του και η αγαπημένη του Έλλη Σβώρου, που καταδικάζονται με το περίφημο Γ΄ ψήφισμα. Η Έλλη Σβώρου εκτελέστηκε το 1949, ενώ η αδελφή του, Έλλη Πρωτογερέλλη, έμεινε στη φυλακή μία δεκαετία.

Μετά την αποφυλάκισή του γνωρίστηκε με την Φιφή Χελιώτου- Πρωτογερέλλη, μόλις αποφυλακισμένη κι αυτή από του Αβέρωφ. Ένωσαν τις ζωές τους για να μοιραστούν στη συνέχεια όλες τις διώξεις και τις φυλακίσεις που τους επιφύλαξε το μετεμφυλιακό κράτος, μέχρι τη Μεταπολίτευση. Κατόρθωσαν ωστόσο να δημιουργήσουν μία αγαπημένη οικογένεια που συμπληρώθηκε με τα δύο παιδιά, την Καίτη και τον Μίλτο. Κι όμως η μοίρα τους επιφύλαξε κι άλλες συμφορές, βαρύτερες. Το 1988 τα δυο παιδιά σκοτώνονται στο ίδιο τροχαίο δυστύχημα με μία μοτοσυκλέτα στην Πατησίων. Ο Φρίξος και η Φιφή άντεξαν όλες αυτές τις αδιανόητες συμφορές με απαράμιλλη αξιοπρέπεια.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Έλλη» με τα ανεπίδοτα γράμματα του στην Έλλη Σβώρου.

"Ήταν καλοκαίρι του '47 και το αίμα συνέχιζε να ποτίζει τα βουνά και τους κάμπους της Ελλάδας" έγραφε ο Φρίξος στο τετράδιό του για την Έλλη Σβώρου : "Τη στιγμή που εμείς φιλιόμαστε ή καθόμασταν αγκαλιασμένοι στην ακρογιαλιά, κάποιο νέο κορμί χτυπημένο απ' το βόλι του εμφύλιου σπαραγμού άφηνε την τελευταία του πνοή. Κάποια τρυφερή ανθρώπινη σάρκα σπάραζε κάτω απ' τα βασανιστήρια. Χιλιάδες έρεβαν μέσα στις φυλακές και στα ξερονήσια. Μα δεν ντρεπόμασταν, γιατί και εμείς συμμετείχαμε σ' αυτή την προσπάθεια. Στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Κι αν σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να χαιρόμαστε λίγες στιγμές αγάπης, ξέραμε πολύ καλά πως αύριο μπορεί να ερχόταν κι η δική μας σειρά".

Το αφιέρωμα της ΑΥΓΗΣ

Η Έλλη και ο Φρίξος: Ο έρωτας στα χρόνια της ΕΠΟΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL