Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί - Επιστρέφουν στη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί - Επιστρέφουν στη χώρα

Τελευταία Ενημέρωση: Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Ανδριανούπολη σήμερα μεταξύ μία με τρεις, τα ξημερώματα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο.

Διαβάστε επίσης: Έφτασαν στη χώρα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (Video)

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους, μετέδωσε την ευχάριστη είδηση, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης που είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τον Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης ανέφερε το σχετικό σημείωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, παραμονή της Παναγίας απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλεον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης. Υπενθυμίζουμε ότι είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή στην Τουρκία.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Νίκος Κούκλατζης: "Ζούμε ένα θαύμα"

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη.

Ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ μίλησε για την "εφιαλτική οδύσσεια" που πέρασε και ευχαρίστησε όλους όσους συμπαραστάθηκαν στις οικογένειες των δύο αξιωματικών.

Αλ. Τσίπρας: "Πράξη δικαιοσύνης" η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σε μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ως "πράξη δικαιοσύνης" την απελευθέρωση των δύο στρατιωιτικών:

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγ. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, απέστειλε το εξής μήνυμα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του γραφείου Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης: «Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά».

Συμβολική η αντίδραση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου όπου ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία από την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

Πολύ σημαντική ενέργεια χαρακτήρισε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, την αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας. "Η ενέργεια αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή" πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι "αξίζουν συγχαρητήρια τα δύο μας στελέχη που υπέμειναν".

Η περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου έγραψε σε ανάρτησή στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών. «167 ημέρες μακριά από την πατρίδα η κράτηση των δύο αξιωματικών, παίρνει τέλος. Μια θετική εξέλιξη σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία διακυβεύονται πολλά, σε πολλά επίπεδα, για το παρόν και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο».

Την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών χαιρετίζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Σε ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ μιλούν για θετική εξέλιξη και χαρμόσυνη είδηση.

Ως ένα μεγάλο δώρο της Παναγίας χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν επί 5 μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο, όπως επισήμανε. Ειδικότερα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σχοινούδι της Ίμβρου, όπου τέλεσε τον εσπερινό, δήλωσε: Αδερφοί μου, φαίνεται ότι η Παναγία, με την ευκαιρία της εορτής Της, θέλησε να μας στείλει ένα μεγάλο δώρο. Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι αφέθησαν ή αφήνονται ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνταν επί 5 μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο

Συντάκτης: avgi.gr

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily News, CNN, Reuters

Η είδηση δημοσιεύτηκε λίγο μετά και στην αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet στην Daily News

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Τσίπρας: Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά

Στην Αδριανούπολη αύριο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ν. Κοτζιάς: «Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL