Το συμβούλιο των γιατρών, στο οποίο συμμετείχαν και γιατροί από νοσοκομείο της Γερμανίας, στο οποίο προσέφυγαν οι συγγενείς του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά του Ναβάλνι είναι παρακινδυνευμένη.
Ο Ναβάλνι θα παραμείνει στο Ομσκ έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου πρώτων βοηθειών του Ομσκ Αλεξάντρ Μουραχόφσκι υπογραμμίζοντας ότι «στο νοσοκομείο γίνονται όλα όσα χρειάζονται, κανείς δεν πρόβαλε αντίρρηση, κανείς δεν είπε ότι κάτι δεν κάνουμε. Επί του παρόντος ο ίδιος (ο Ναβάλνι) συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του» δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι συγγενείς του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι πιέζουν τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά του στη Γερμανία, ενώ το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι την απόφαση για τη μεταφορά του Ναβάλνι στη Γερμανία θα την πάρουν οι θεράποντες γιατροί και ότι δεν υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα.
Ο αρχίατρος του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας Αλεξάντρ Μουρακόφσκι, όπου νοσηλεύεται ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός, υπογράμμισε ότι ο Ναβάλνι πάσχει από μεταβολική νόσο, η οποία προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, για να προσθέσει ότι ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών βρέθηκαν στα ρούχα και τα δάκτυλα του 44χρονου.
Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη περιοχή Ομσκ δήλωσαν επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στα εργαστήρια της αστυνομίας εντόπισαν σε δείγματα που πήραν από τα μαλλιά και τα χέρια του Ναβάλνι ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους.
Η χημική αυτή βιομηχανική ουσία, που χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι. Η αστυνομία ανέφερε ότι για την ύπαρξη της βιομηχανικής αυτής ουσίας ενημερώθηκαν αμέσως οι γιατροί.
Ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, δήλωσε επίσης χθες ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του στις εξετάσεις που του έγιναν. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας. (...) Δεν πιστεύουμε ότι υπέστη δηλητηρίαση» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν είναι σταθερή», γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο εξωτερικό.
Ο αρχίατρος Μουρακόφσκι έκρινε πρώιμο το θέμα της διακομιδής πριν από «την πλήρη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς» υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διευθετήσει «κάποια νομικά ζητήματα» προτού επιτρέψει σε Ευρωπαίους γιατρούς να δουν τον Ναβάλνι. Οι θεράποντες του Ναβάλνι δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που γίνονται στον ασθενή θα συνεχιστούν για δύο μέρες. Ειδικοί από τη Μόσχα έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο για να τον εξετάσουν.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης του Κρεμλίνου σε ό,τι σχετίζεται με τη νοσηλεία του Ναβάλνι, τόνισε ότι «το Κρεμλίνο δεν ασχολείται με ζητήματα θεραπείας των ασθενών. Δεν είμαστε γιατροί».
Επίσης συνέστησε στους δημοσιογράφους να έχουν λίγη υπομονή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των σύνθετων τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες, όπως είπε, δεν βγαίνουν ούτε σε μία ούτε σε δύο μέρες. Η σύζυγος του Ναβάλνι Γιούλια Ναβάλναγια με επιστολή της ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να δώσει την άδεια ώστε να μεταφερθεί ο σύζυγός της στη Γερμανία για νοσηλεία.
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.