Live τώρα    
Ο Φ. Τσιμπόγλου νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Φ. Τσιμπόγλου νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Ένας άνθρωπος με μακρά θητεία και μεγάλη εμπειρία στον τομέα των βιβλιοθηκών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, είναι ο νέος γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Κύπρου και ex officio μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Κύπρου, από το 1999, στο άμεσο μέλλον μετακομίζει στην Αθήνα προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα μετά και τη δημοσίευση του διορισμού του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την προηγούμενη Παρασκευή 14 του μηνός, με τριετή θητεία και ετήσια αμοιβή 43.000 ευρώ, μεικτά.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου καλείται να αναλάβει το τιμόνι της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της, αφού παρά το βαρύ φορτίο που φέρει ως φορέας εθνικής ταυτότητας και κιβωτός μνήμης και γνώσης, παρέμεινε ακέφαλη από το 2005 οπότε αποχώρησε ο τότε διευθυντής της Γιώργος Ζάχος! Ο νέος διευθυντής καλείται όχι απλώς να φροντίσει τη διάσωση του πλούτου των χειρογράφων, των βιβλίων και των τεκμηρίων της ΕΒΕ, αλλά να χειριστεί το πλέον κρίσιμο ζήτημα της οργάνωσης της μεταφοράς του θησαυρού και των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης από το Βαλλιάνειο στο νέο κτήριό της, στο Κέντρο Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος" στο Φάληρο, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Κυρίως δε έχει να διαχειριστεί τους όρους της μετεγκατάστασης και το ζήτημα αν η Εθνική Βιβλιοθήκη θα διατηρήσει τον και συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα της.

Πέρα όμως από τα ζητήματα της διαχείρισης των συλλογών και της μετακόμισής της η ΕΒΕ αυτή τη στιγμή υποχρηματοδοτείται καθώς ο προϋπολογισμός της για το 2014, εκτός από τη μισθοδοσία, αγγίζει το ευτελέστατο ποσό των 292.000 ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου πηγαίνει στην κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων στην Εθνική Τράπεζα, για την αγορά, το 2008, του κτηρίου στη λεωφόρο Καβάλας. Καλείται να λειτουργήσει υποστελεχωμένη, με κενές περισσότερες από τις μισές οργανικές της θέσεις.

Υπ' αυτές τις συνθήκες το Εφορευτικό Συμβούλιο της ΕΒΕ κατέληξε στην επιλογή του Φίλιππου Τσιμπόγλου, εκ των τριών τελικών υποψηφίων για τη θέση, ως του πλέον κατάλληλου προσώπου προκειμένου να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία αναμετράται αυτή την περίοδο η Βιβλιοθήκη.

Ο 58χρονος νέος γενικός διευθυντής της ΕΒΕ πριν αναλάβει τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Κύπρου υπήρξε προϊστάμενος τριών τμημάτων στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και υπεύθυνος ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Έχει εκδώσει το "Συνεργασίες βιβλιοθηκών. Μια συστημική προσέγγιση" και έχει λάβει μέρος σε αρκετές συλλογικές εκδόσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή βιβλιοθηκονομικά περιοδικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0