Πανηγυρίζει το ΥΠΕΚΑ διότι κατάργησε την περιβαλλοντική αξιολόγηση μέσω εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει των οποίων εκδίδονται περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας έργων και δραστηριοτήτων, βαφτίζοντάς τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Συνοδεία πολυσέλιδης έκθεσης, που στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί συρραφή ανακοινώσεων του τότε υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, πριν κατεδαφίσει πλήρως με τον Νόμο 4014/2011 το καθεστώς των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αφού πλέον για τα έργα με πολύ σημαντικές (Α1) και σημαντικές (Α2) επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι υποχρεωτική η εκπόνηση ΜΠΕ, το ΥΠΕΚΑ, αυτοκαταργούμενο, αλλά έμπλεο υπερηφάνειας, ανακοίνωσε χθες: "Από 21.534 φακέλους περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων τον χρόνο μέχρι το 2009, σήμερα φτάσαμε στους μόλις 2.375, δηλαδή σε μείωση κατά 89%".
Με τον ίδιο νόμο ορίζεται αυθαίρετα ότι μεσαία και μικρά έργα και δραστηριότητες "που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον", τα οποία ανήκουν στην κατηγορία Β, δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αξιολόγηση.
Το ΥΠΕΚΑ ομολογεί ότι "σημαντικό στοιχείο για τη μείωση των μελετών συνιστά το γεγονός πως για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων Β κατηγορίας δεν απαιτείται η υποβολή μελέτης, αλλά υπάγονται κατόπιν δήλωσης του φορέα του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), δηλαδή λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους που προσαρτώνται στην άδεια ίδρυσης ή εγκατάστασης ή λειτουργίας".
Πάλι με τον Ν. 4014/12 καταργήθηκε και η αυτόνομη και λεπτομερής πράξη των δασαρχείων για έγκριση επέμβασης στα δασικά οικοσυστήματα και ενσωματώθηκε στη ΜΠΕ των έργων και δραστηριοτήτων.