Live τώρα    
Με τον διάβολο, αλλά και με βάση το πρόγραμμά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον διάβολο, αλλά και με βάση το πρόγραμμά μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Και με τον... διάβολο θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με πλαίσιο όμως τις δικές του (του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) βασικές αρχές, που δεν είναι άλλες από την ανατροπή των Μνημονίων, της τρόικας και του συστήματος: τα παραπάνω δήλωσε χθες ο Μανώλης Γλέζος (στον ρ/σ Βήμα FM), αστραπιαία ωστόσο διάφοροι... καλοθελητές έσπευσαν να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενά του σε sites και τηλεοπτικές εκπομπές. "Ορισμένοι δεν δίστασαν να παραποιήσουν τα τμήματα της συνέντευξης" επανήλθε ήδη από χθες το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Η σκόπιμη διαστρέβλωση της συνέντευξης Γλέζου εστιάζεται κυρίως σε δύο θέματα, τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στην οικονομική κρίση, αλλά και τις συνεργασίες. Για το πρώτο παραδέχθηκε στη συνέντευξή του ότι "υπάρχουν σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Και ορρωδώ να πω στον κόσμο που με ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά, ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική. Πρέπει να είναι πιο πειστική. Και έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και τώρα γράφω ένα βιβλίο που θα λέγεται 'Η Έξοδος', εννοώ από την κρίση".

Συνεπώς, όπως και ο ίδιος εξηγούσε στη συνέχεια μιλώντας στην "Αυγή", δεν ήταν μια αναφορά που στόχευε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως ήταν μια αναφορά αυτοκριτική, υπό την έννοια ότι όλοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για σαφέστερο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχου πνεύματος ήταν και η προχθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των μελών της Κ.Ο και της Π.Γ. "Όλοι μοχθούμε να γίνουμε πιο πειστικοί και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει", σχολίαζαν εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας "καλοπροαίρετες" τις προθέσεις Γλέζου.

Και στο δεύτερο, το θέμα των συνεργασιών δηλαδή, από κάποιες πλευρές σχολιάστηκε ότι ο Μ. Γλέζος άνοιξε παράθυρο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης, ωστόσο, πείθει ότι ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο. Ιδού και το επίμαχο απόσπασμα:

"Μου βάζετε τώρα ερώτημα αν μπορώ να συνεργαστώ με τον διάβολο (σ.σ.: ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για το κόμμα Καμμένου). Ο ΣΥΡΙΖΑ με οποιονδήποτε μπορεί να συνεργαστεί, εάν συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές. Που είναι η ανατροπή όλων των νόμων, των Μνημονίων και των σχετικών που έχουν ψηφιστεί και έχουν φέρει τον λαό στην τραγική κατάσταση να αυτοκτονεί καθημερινά. Δεύτερον, εναντίον της τρόικας και του συστήματος. Θέλουμε να έρθει ο λαός στην εξουσία. Αν συμφωνήσουν, έχει καλώς".

Στο ερώτημα δε για τη στάση που κράτησε αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, επιφυλάχθηκε λόγω της εν εξελίξει διαβούλευσης μεταξύ των βουλευτών και έκλεισε την αποστροφή ως εξής: "Ο Μανώλης Γλέζος δεν παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από εκείνους που θέλουν να καταντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μονολιθικό κόμμα".

Τέλος, ο Μ. Γλέζος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν πρέπει να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο μπόνους των 50 εδρών, υπογραμμίζοντας το σταθερό αίτημα της Αριστεράς εν γένει για απλή και άδολη αναλογική, από την πρώτη στιγμή μάλιστα.

Για ανέξοδη πολιτική κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή (τάχα) τη συνέντευξη Γλέζου. Ανταπαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: "Ρωτήσαμε τον Μανώλη Γλέζο πώς σχολιάζει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μας απάντησε πως αναζητά στον κατάλογο των πραγμάτων που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, το θέμα της αποκατάστασης της εθνικής αξιοπρέπειας και της απαλλαγής από το καθεστώς υποτέλειας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0