Εμπαιγμό των πολιτών συνιστά όχι μόνο η επικοινωνιακή "φιέστα" που στήθηκε χθες στην αγορά του Ρέντη υπό τον πρωθυπουργό, με αφορμή τα εγκαίνια καταστημάτων λιανικής, αλλά και με τις δηλώσεις περί μείωσης των τιμών στην αγορά, μέσω πολιτικών όπως οι απελευθερώσεις και η άρση "εμποδίων" υπέρ των επιχειρηματιών και του ανταγωνισμού.
Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, μάλιστα, "βλέπει" μειώσεις στις τιμές των τροφίμων, αναφέροντας ότι "είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε." που έχει επιτύχει κάτι τέτοιο, όμως, όπως επισημάνθηκε, αυτή η μείωση αμβλύνεται "από την αίσθηση ακρίβειας που προκαλεί η κρίση και η συνακόλουθη μείωση των εισοδημάτων".
Η "επιτυχία" αυτή αποδίδεται στις πολιτικές παρεμβάσεις του υπουργείου, όπως το άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι απλοποιήσεις αδειοδοτήσεων, η άρση εμποδίων εισόδου που ετοιμάζεται με "μπούσουλα" του ΟΟΣΑ κ.λπ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι "δεν αυτοσχεδιάζουμε, ακολουθούμε τα επιτυχημένα παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη" επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τις συγκρούσεις με όσους χάνουν προνόμια και ξεβολεύονται.
Το σκηνικό της "γιορτής" συμπληρώθηκε από την έκτακτη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος παρέλαβε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά την επιταγή με την τελευταία δόση από το ετήσιο μέρισμα που δίνει ο ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας) στο Δημόσιο, ύψους 851.360 ευρώ (συνολικά το μέρισμα ανέρχεται σε 4,3 εκατ. ευρώ).
Η αγορά
Σημειώνεται ότι πέρσι τον Δεκέμβριο έγινε η αναγγελία της λειτουργίας λιανικής εντός της χονδρεμπορικής αγοράς του Ρέντη, με όρους απελευθερωμένης αγοράς, δηλαδή ωράριο λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα 8 π.μ. - 5 μ.μ. -περίοδος κατά την οποία δρομολογούνταν η καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα οι πρώτες πρωτοβουλίες ελήφθησαν όταν άρχισε να εξαπλώνεται το κίνημα "Χωρίς Μεσάζοντες", το οποίο πάντως, αν και οδηγούσε σε πραγματικές μειώσεις τιμών, όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκε αλλά κατασυκοφαντήθηκε, καθώς "χτυπούσε" το χονδρεμπόριο και το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Στο πλαίσιο της νέας αγοράς οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται λιανικώς βασικά είδη τροφίμων (οπωροκηπευτικά, τυροκομικά, ψάρια, κρεατικά, είδη αρτοποιείου κ.λπ.) σε τιμές 20% έως 40 % χαμηλότερα σε σχέση με τις επικρατούσες στη λιανική, λόγω της απευθείας διάθεσης τους από τους παραγωγούς και τους χονδρεμπόρους.
Σε αυτή τη φάση λειτουργούν μόνο τα μισά από τα 12 διαθέσιμα καταστήματα της αγοράς με το ειδικό, απελευθερωμένο, καθεστώς που δημιουργήθηκε εντός του ΟΚΑΑ, και έργα - αναβαθμίσεις μέσω ΕΣΠΑ και ΣΔΙΤ, που δημιουργεί συνθήκες "ανταγωνισμού", στις οποίες μόνο αλυσίδες λιανικής μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Α.Ζ.