«Κανείς δεν περισσεύει». Με το σύνθημα αυτό τα πανεπιστήμια της χώρας ρίχνονται στη μάχη για να προστατεύσουν από το μινώταυρο της διαθεσιμότητας 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους. Κανένα ίδρυμα, ούτε ΑΕΙ, ούτε ΤΕΙ, δεν πρόκειται να υποδείξει τους αμνούς για σφαγή που ζητούν τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ώστε να εμποδίσουν την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης η οποία, όπως επισημαίνουν, θα δώσει τη χαριστική βολή στα ιδρύματα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, που συζητήθηκε στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα ιδρύματα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει «στην τοποθέτηση του προσωπικού που πλεονάζει σε καθεστώς διαθεσιμότητας» μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Όμως, τα ιδρύματα παρουσιάζουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν πλεονάζει κανείς, αλλά αντίθετα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, οι διοικήσεις και τα ακαδημαϊκά όργανα των ιδρυμάτων σχεδιάζουν τις κινήσεις τους προκειμένου να μπλοκάρουν το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων, ενώ έχει προγραμματιστεί Σύνοδος πρυτάνεων για την ερχόμενη Παρασκευή.
Ήδη, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισε, σε περίπτωση εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ που βρίσκεται σε επιφυλακή, τονίζει ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τόσο Ευρωπαϊκό Δίκαιο όσο και το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος περί ισότητας των υπαλλήλων, ενώ θεωρεί ότι οποιαδήποτε απομάκρυνση «θα έχει ανεπίστρεπτα αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πολυτεχνείου, το οποίο θα οδηγηθεί πρακτικά σε αδυναμία λειτουργίας».
Με βάση τις διεθνείς πρακτικές και λαμβάνοντας υπόψη τις πολύμορφες δραστηριότητες του ιδρύματος, η Σύγκλητος του ΕΜΠ τονίζει ότι το Πολυτεχνείο θα έπρεπε να διαθέτει περίπου 1.100 διοικητικούς υπαλλήλους. Σήμερα υπηρετούν μόνο 878, ενώ αν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ με διδακτορικό δίπλωμα, το προσωπικό θα μειωθεί σε 730. Δηλαδή, θα είναι κατά 40% κάτω από τις πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματος.
Τέλος, η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα προτείνει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος με βάση τις παραπάνω αρχές και ανεξάρτητα από τις ιδιομορφίες των πανεπιστήμιων.
Για απροκάλυπτο πολιτικό φαρισαϊσμό μιλά η Πρυτανεία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας καλεί τα ΑΕΙ να εξετάσουν εάν έχουν πλεονάζον προσωπικό τη στιγμή που είναι απολύτως γνωστές και οξύτατες οι άμεσες ανάγκες στελέχωσής τους. Στην πραγματικότητα, το υπουργικό συμβούλιο προ-αποφασίζει εν μέσω Αυγούστου πόσοι θα απολυθούν (με αριθμό απολύτως καθορισμένο: 1.765 εργαζόμενοι) και στη συνέχεια δίδεται η εντολή της εφαρμογής διαδικασιών που δεν συνάδουν με πανεπιστήμια, για την εκ των υστέρων τροποποίηση δομών και στελέχωσης προκειμένου να «αιτιολογηθούν» και να ενταχθούν οι αποφασισμένες απολύσεις.
Η ΑΣΚΤ, τονίζει η πρυτανεία της Σχολής, διοικείται και λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια στα όρια των δυνατοτήτων της και δεν της περισσεύει κανείς.
Από την πλευρά του το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητεί την εξαίρεση του ιδρύματος από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αναφέροντας ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί εδώ και καιρό στα όρια των αντοχών της και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική τόσο για τη μεταρρυθμιστική πορεία του ιδρύματος όσο και για τη διεκδίκηση μιας σημαντικής θέσης στο ευρωπαϊκό επιστημονικό γίγνεσθαι.