Δεν υπάρχει κάποια προοπτική αλλαγής συσχετισμών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας μ' αυτόν τον τρόπο στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μέτωπο του Νότου, στην εκδήλωση του κόμματος για τα 46 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η οποία διεξήχθη στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) το απόγευμα της Δευτέρας. Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, σε μια εκδήλωση η οποία είχε πολυπληθή συμμετοχή, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως τα σχέδια που κάνουν λόγο για έξοδο από την ευρωζώνη δεν αποτελούν κίνδυνο για τα μονοπώλια, υπογράμμισε πως η λύση για τον λαό δεν είναι να μπει στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος, αλλά να μπει τέλος στον καπιταλισμό και τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι συνθήκες δεν είναι επαναστατικές. Στο ίδιο μοτίβο, έκανε λόγο για κρατική επιχειρηματικότητα, η οποία, με τις ιδιωτικοποιήσεις, περνάει απλώς στα χέρια των μονοπωλίων.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μιλάει για μια αναμόρφωση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με μια συμμαχία των χωρών του Νότου, που θα αντιπαρατεθεί στη Γερμανία. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι τα μέτρα των μνημονίων είναι ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ για ενίσχυση των καπιταλιστικών κερδών. Γι' αυτό και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και στις χώρες του Νότου, ανεξαρτήτως μνημονίου", τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Επιπλέον τόνισε πως ούτε η έξοδος από το ευρώ συνιστά λύση: "Τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλα κόμματα του οπορτουνισμού, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή η κίνηση Αλαβάνου, μιλούν για έξοδο από την Ευρωζώνη, επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Τι κάνουν όλοι αυτοί; Κλείνουν απλώς το μάτι σε μερίδα του κεφαλαίου που προετοιμάζεται ή καλοβλέπει μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το ευρώ".
Μιλώντας για τον υπόδικο πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Δ Κουτσούμπας σημείωσε: "Κλείνουν φυλακή μερικούς, όπως τον Άκη Τσοχατζόπουλο που σήμερα γίνεται η δίκη του, είτε άλλους, που η ενοχή τους είναι πασιφανής ή θέλουν να τους ξεφορτωθούν σαν στυμμένες λεμονόκουπες, για να συνεχίσουν οι υπόλοιποι να προωθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε ένα αστικό κράτος που γεννάει όλους αυτούς".
Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε πως "και όταν «μεγάλωνε» η κρατική επιχειρηματικότητα και η κρατική υπαλληλία, τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, και σήμερα που «μικραίνουν» το κράτος τους, παρέμενε και παραμένει πάντα το ίδιο κράτος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών".
Για το ζήτημα της συγκυρίας, ο νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι "δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα στατικά, την συμμαχία, με βάση τον σημερινό συσχετισμό μόνο, ή με βάση τις σημερινές συνθήκες. Θα εξελίσσεται συνεχώς, θα αναπτύσσεται, θα δυναμώνει. Άλλο βεβαίως στις σημερινές συνθήκες, άλλο σε συνθήκες όπου υπάρχει επαναστατική κατάσταση, οδηγείται το κίνημα σε εξέγερση για την εξουσία".