Συνελήφθησαν σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες τρεις ημεδαποί, ηλικίας 21,23 και 17 ετών, για τον εμπρησμό με βόμβες μολότοφ σε Α.Τ.Μ. της Τράπεζας Κύπρου, που ως αποτέλεσμα είχε την ολοσχερή καταστροφή του, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, οι συλληφθέντες είναι νεο-ναζί, μέλη της τοπικής οργάνωσης Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής, αφού στον εξοπλισμό τους βρέθηκαν κασκόλ και μπλούζες με το λογότυπο της οργάνωσης, καθώς και αφίσες που απεικονίζουν τον Χίτλερ, συνεργάτες του και τη σβάστικα.
Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες, "έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους (με κουκούλες τύπου full face, σκούφους και κασκόλ) μετέβησαν πεζοί στο Υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. Εκεί, ο 21χρονος αρχικά επιχείρησε ανεπιτυχώς να θραύσει με πέτρα τον υαλοπίνακα της πόρτας ασφαλείας, με σκοπό να ρίξουν στο εσωτερικό της Τράπεζας βόμβες μολότοφ και να προκαλέσουν τον εμπρησμό της", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας. "Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης έθραυσε με πέτρα τον υαλοπίνακα - οθόνη του Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης Α.Τ.Μ, ενώ οι άλλοι δύο έριξαν δύο (2) αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (βόμβες μολότοφ), με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά και να καταστραφεί ολοσχερώς το Α.Τ.Μ.".
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
δύο (2) σκούφοι,
μία (1) κουκούλα τύπου full face,
δύο (2) κασκόλ,
δύο (2) κινητά τηλέφωνα,
ένα (1) αδιάβροχο παντελόνι και
ένα (1) ζευγάρι γάντια
τα προαναφερόμενα δίκυκλα οχήματα (μοτοσικλέτα και μοτοποδήλατο)
Επιπλέον, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- στην οικία του 21χρονου:
μία (1) μεταλλική σιδερογροθιά,
δύο (2) ξύλινα ρόπαλα, εκ των οποίων το ένα τύπου baseball
έντυπο υλικό με ναζιστικό περιεχόμενο,
ένα (1) κινητό τηλέφωνο,
- στην οικία του 23χρονου:
μία (1) κουκούλα τύπου full face
- στην οικία του 17χρονου:
μία (1) σιδερογροθιά,
ένα (1) ξύλινο ρόπαλο τύπου baseball ,
ένα κασκόλ και μία μπλούζα με λογότυπο πολιτικού κόμματος
δύο (2) απομιμήσεις πιστολιών ( replica ) με γεμιστήρες
"Λίγο πριν την έρευνα στην οικία του 17χρονου, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τους γονείς του να προσέρχονται στο σημείο", αναφέρει η Αστυνομία στο σχετικό δελτίο τύπου: "Ο 45χρονος πατέρας εισήλθε βιαστικά στο σπίτι και μετά από λίγο βγήκε, κρατώντας δύο πλαστικά κυτία, τα οποία παρέδωσε στην 43χρονη σύζυγό του, με σκοπό να τα αποκρύψουν".
Οι γονείς ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν μέσα στα κυτία και κατασχέθηκαν:
δύο (2) εξάσφαιρα περίστροφα,
ένα (1) τυφέκιο με δύο κάννες και
μία (1) συσκευή με πέντε μεταλλικές βέργες καθαρισμού πιστολιού – τυφεκίου
Δικογραφία
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, έκρηξη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών. Οι γονείς του 17χρονου συνελήφθησαν για συνέργεια στο αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής, ενώ και οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.
Μ.Κ.