Όπως εξήγησε με την επιλογή να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την κ. Σακελλαροπούλου ως υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ομολογήθηκε η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, με την επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.»
Ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε ότι η ανακοίνωση για την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου έγινε δύο ημέρες νωρίτερα, ακριβώς για να αλλάξει η δυσμενής για την κυβέρνηση πολιτική ατζέντα και καυτηρίασε τον πρωθυπουργό για δύο επιλογές του.
Πρώτον, όπως είπε κ. Κουρουμπλής, δεν έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν πρόσκειται στο κόμμα της ΝΔ, επειδή είναι δικαστής. Δεύτερον ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε έναν λόγο να πει για τον απερχόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τήρησε στάση εξαιρετικά σοβαρή, προσεκτική και ήταν πολύ δραστήριος.
Ο κ. Μητσοτάκης τότε δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο και σήμερα πάλι τον ακυρώνει με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα, δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι μπορεί να είναι καλή η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου και το βιογραφικό της να είναι εξαιρετικό, ωστόσο η ΝΔ την είχε καταψηφίσει, όταν την πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ο κ. Κουρουμπλής πάντως σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική, αυτή την περίοδο, λόγω των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων, η συναίνεση που επιδεικνύουν τα τρία μεγάλα κόμματα στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η κυβέρνηση διέπραξε μεγάλο λάθος, όταν ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη Διάσκεψη της Λιβύης, γιατί δεν είπε τότε, ο πρωθυπουργός στη Γερμανία, αυτό που είπε χθες, περί βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι αυτό το είχε κάνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο τότε υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη Διάσκεψη του Παλέρμο. Και αυτό έπρεπε να το είχε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μήνες νωρίτερα, από το Σεπτέμβρη ως το Δεκέμβρη.
Ο κ. Κουρουμπλής υπονόησε μάλιστα ότι τώρα που διατυπώθηκε αυτή η προειδοποίηση ενδεχομένως και να μην έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, γιατί ενδέχεται η συγκεκριμένη συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.