Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.1°C11.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C9.4°C
2 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
4.0°C11.1°C
2 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
6 °C
6.0°C6.0°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
1.0°C1.0°C
1 BF 93%
Αθανασίου: Προϋπολογισμός πολλών ερωτηματικών και κρυφών φόρων (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθανασίου: Προϋπολογισμός πολλών ερωτηματικών και κρυφών φόρων (Video)

"Από την άλλη, όμως, δεν τρέφω και αυταπάτες. Πού απευθύνομαι; Απευθύνομαι σε μία κυβερνητική πλειοψηφία που μέσα σε τέσσερις μήνες παραβίασε επτά φορές το Σύνταγμα.", επισήμανε ο κ. Αθανασίου και εξήγησε" Επεξεργαζόμενη το πανεπιστημιακό άσυλο, καθιέρωσε την τρέλα ότι ο νόμος μπορεί να ανατρέψει μια συνταγματική εγγύηση. Το ένα.

Δύο: Νομοθέτησε εκ των υστέρων για την τοπική αυτοδιοίκηση, παραβιάζοντας τις συνταγματικές αρχές της ελευθερίας των εκλογών και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Τρία: Επιδιώκοντας επιτελικό κράτος, δημιούργησε ένα υπερ-πρωθυπουργείο, υποβαθμίζοντας τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Κυβέρνησης. Αυτό δεν μυρίζει επιτελικό κράτος.

Θα το πω ανοιχτά: Μυρίζει και πρωθυπουργική ανεπάρκεια.

Τέσσερα: ΚΕΘΕΑ.

Πέντε: Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Έξι: Ευνοώντας τη μονοπώληση της τηλεοπτικής ενημέρωσης παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αντικειμενικότητας και της ποιότητας.

Επτά: Δεν πρόκειται για απλή παραβίαση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά πραγματική εκτροπή. Εκατόν είκοσι Βουλευτές θα μπορούν να εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο οι υπόλοιποι εκατόν ογδόντα απορρίπτουν. Και ευθέως λέω προς την Κυβέρνηση και προς εσάς: Θα εκλέξουμε Πρόεδρο τον Παυλόπουλο με διακόσιες σαράντα ψήφους ή θα πάμε σε Πρόεδρο των εκατόν είκοσι ψήφων, όπως άκουσα σε ένα καφενείο του Μενιδίου, κάποιον γυαλιστερό κολλητό;

Διαβάστε την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προυπολογισμού 

Το λέω λαϊκά, αλλά είναι αδυσώπητο το παράδειγμα.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να μιλήσεις για τον προϋπολογισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης, που, επαναλαμβάνω, μέσα σε τέσσερις μήνες έχει παραβιάσει επτά φορές το Σύνταγμα;

Εγώ θα βγάλω δύο φωτογραφίες από τις σελίδες 47 του προσχεδίου της Κυβέρνησης και 127 της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού: «Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το προηγούμενο έτος, με τη συνακόλουθη εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας -cash buffer- δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την εμπέδωση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου μέσω των αγορών». Αληθής φωτογραφία. Συγχαίρω τον κ. Σταϊκούρα.

Αυτό το cash buffer, αυτά τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ που σας άφησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φίλος σας αναλυτής, τα χαρακτήρισε «πυρηνικά όπλα».

Πώς να μην εξανεμιστούν τα επιτόκια, να μη γίνουν υπομηδενικά με πυρηνικά όπλα;

Πάμε στη δεύτερη φωτογραφία. Για πρώτη φορά από το 2010 η Ελληνική Δημοκρατία υλοποίησε τρεις εκδόσεις ομολόγων μέσα σε ένα έτος. Εδώ πρέπει να έχει λάθος το κείμενο της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού -φοβήθηκε κάποιος να γράψει-, αποδεικνύοντας την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με αξιοσημείωτο γεγονός την έκδοση δεκαετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2010. Επαναλαμβάνω ότι τον Δεκέμβριο του 2014 είχατε αφήσει το δεκαετές ομόλογο με 9%.

Σβήνει αυτό; Σβήνει η ιστορία; Κάποια σεμνότητα νομίζω ότι χρειάζεται.

Αυτός είναι προϋπολογισμός πολλών ερωτηματικών και κρυφών φόρων.

Πρώτα τα ερωτηματικά: Θα κατορθώσετε να μεγεθύνετε το ΑΕΠ από 190 δισεκατομμύρια σε 197 δισεκατομμύρια;

Θα κατορθώσετε να τριπλασιάσετε την ταχύτητα αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης;

Θα κατορθώσετε να μειώσετε τις δαπάνες των φορέων κατά 800 εκατομμύρια;

Το εύχομαι.

Η μείζων Αντιπολίτευση δεν θα πέσει στο επίπεδο του να τορπιλίσει τις προσπάθειές σας, επίπεδο στο οποίο πέσατε εσείς διοργανώνοντας ακόμα και μυστικές αποστολές στις Βρυξέλες και στο Λονδίνο για να ενισχύσετε τη γραμμή «Βάστα Γερούν, κράτα Σόιμπλε». Αυτό έγινε και επί ΣΥΡΙΖΑ -και προσθέτω εγκύρως και αναλαμβάνω την ευθύνη-, συνέβη και κατά την προηγούμενη υπουργία του κ. Σταϊκούρα.

Σχετικά με τον κρυφό φόρο: Απαιτείται ο φορολογούμενος να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, διαφορετικά θα πληρώνει φόρο 22% για το υπόλοιπο. Αφού στο 30% δεν περιλαμβάνεται το ενοίκιο, δεν περιλαμβάνεται το στεγαστικό δάνειο, πολλοί θα αποτύχουν. Αυτούς τους περιμένει στη γωνία φόρος 22%.

Άλλωστε έχετε προϋπολογίσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 140 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, τα ελληνικά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν κατά 323 εκατομμύρια ευρώ στη χρονιά που έρχεται. Όπως, όταν θα γίνει φανερό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οχτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώνουν 220 ευρώ αντί 168 ευρώ ως κατώτατη ασφαλιστική εισφορά, τι θα έχετε να τους πείτε;

Στοιχειώδης εντιμότητα επιβάλλει να τους το πείτε τώρα για να προετοιμαστούν οι άνθρωποι.

Κάθε προϋπολογισμός είναι και προϋπολογισμός ανάγκης. Και οι πιο πλούσιες χώρες θα ήθελαν να διαθέτουν περισσότερα. Όμως, εσείς είχατε άλλη οδό και λόγω της μικροψυχίας σας την απορρίψατε.

Απορρίψατε τον escrow account, όπου μαζί με 700 εκατομμύρια θα μαζεύατε 2,5 δισεκατομμύρια για να τα ρίξετε την αγορά.

Αυτή ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και την απορρίψατε.

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του Κωστή Χατζηδάκη ως επίλογο. Είπε εδώ ότι αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσουν οι τράπεζες, θα πέσει η εθνική οικονομία. Δεν θα πέσουν οι τράπεζες και δεν θα πέσει η εθνική οικονομία αν χαρίσουν τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας και των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

«Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι τράπεζες, θα πέσει η εθνική οικονομία», είπε μιλώντας πριν από εβδομάδες ο κ. Χατζηδάκης, αλλά τούτο δεν θα συμβεί αν οι τράπεζες κάνουν σκόντο στα δάνεια της FORTHNET κατά 85%.

Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσουν οι τράπεζες θα πέσει η εθνική οικονομία, αλλά όλα τα πάνε πρίμα αν λησμονήσουμε το δάνειο του «ΚΗΡΥΚΑ ΧΑΝΙΩΝ». Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσουν οι τράπεζες θα πέσει η εθνική οικονομία αλλά δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν μειωθεί από το 45% στο 22% η φορολόγηση των ΠΑΕ και ΚΑΕ στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών για συμβόλαια άνω των 40.000 ευρώ.

Το ζήτησε καναλάρχης και το κάνατε.

Στο σημείο αυτό τίθεται ένα πελώριο ηθικό θέμα. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσατε να κάνετε αλλιώς. Η αυτοκρατορία της διαπλοκής αντεπιτέθηκε και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου υπερίσχυσε.

Αυτή θα φάει και εσάς και την Ελλάδα.

Και καμαρώνετε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL