Επαναλαμβάνοντας κατά τις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στην έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου λίγο έως πολύ όσα μέχρι στιγμής έχει πει σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και δίνοντας έμφαση στις επιστροφές, ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα την επίσκεψή του στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Έκανε λόγο για τρία μηνύματα: Πρώτον, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους».
Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους: «Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, ως χώρα - σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της. Περιμένουμε από τους εταίρους πραγματική, ουσιαστική, χειροπιαστή αλληλεγγύη στην κατανομή των βαρών. Όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό, αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών. Θα έχουμε μπροστά μας μια αρκετά μακρά περίοδο που ακόμα δεν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Όπως επίσης δεν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσον αφορά τον κανονισμό του Δουβλίνου 4. Μέχρι να τα έχουμε, η Ελλάδα θα επιμείνει και θα συμβάλει στην ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των δύο αυτών ζητημάτων. Αφενός της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για καλύτερη κατανομή των βαρών, αφετέρου μηχανισμό αποτελεσματικό ευρωπαϊκών επιστροφών προς τρίτες χώρες».
Το τρίτο μήνυμα αφορά την Τουρκία και, όπως ανέφερε, "Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016».
Δεν παρέλειψε να μιλήσει για επιστροφές αλλά να αφήσει και αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι: «Εμείς, ως Ελλάδα, οφείλουμε, και το ξέρουμε καλά, να κάνουμε κάτι που δεν γινόταν με τους απαιτούμενους ρυθμούς και την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα στην προηγούμενη περίοδο. Περισσότερες επιστροφές. Οι επιστροφές, που πρέπει να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, θα αυξηθούν. Για να το επιτύχουμε αυτό θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται", ενώ πρόσθεσε ότι "παραλάβαμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Και σε επίπεδο λειτουργίας και φιλοσοφίας αλλά και σε επίπεδο μηχανισμών".
Αναφέρθηκε επίσης και στην επιτάχυνση "των διαδικασιών για την εξέταση και χορήγηση του ασύλου ώστε νωρίς να ξέρουμε ποιοι έχουν το δικαίωμα της διεθνούς προστασίας και ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει να φύγουν από τη χώρα".
Νωρίτερα, είχε επισκεφτεί τη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης και Καταγραφής (ΚΥΤ) της Μόριας, ο πληθυσμός της οποίας έφτανε χθες τους 7.442 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.