Το εγκώμιο της ΕΕ έπλεξε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαρκτηρίζοντας «μεγάλο βήμα» τη συνέχιση των επιχειρηματικών συναλλαγών με την Τεχεράνη μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αγωνίζονται να διασώσουν τη συμφωνία. Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα «Μέσο Ειδικού Σκοπού» (SPV), το οποίο εξετάζει θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τον Νοέμβριο προκειμένου να διευκολύνει το εμπόριο με το Ιράν.
«Για τη διατήρηση των οικονομικών και νομισματικών σχέσεων με το Ιράν, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα. Η Ευρώπη έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα», δήλωσε ο Χ.Ροχανί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Σύμφωνα με το Tasnim, ο Ροχανί είπε πως ο Τραμπ αυξάνει τις πιέσεις στην Τεχεράνη για «εσωτερικά, πολιτικά οφέλη».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε τον Μάιο από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις που είχε σκοπό να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων, και διέταξε την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν ανασταλεί με βάση τη συμφωνία.
Πηγή: ΑΜΠΕ