Τους νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το Brexit και θα δώσουν προτεραιότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.
«Όταν θα εγκαταλείψουμε την ΕΕ θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία» των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους», πρόσθεσε η ίδια.
«Το νέο σύστημα θα μειώσει τη μετανάστευση των ατόμων με χαμηλή εξειδίκευση», πρόσθεσε η Τ.Μέι κάνοντας λόγ για «μείωση της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα».
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε δεσμευθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2017 να μειώσει τη μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο, έναντι 273.000 το 2016.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα άτομα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ένα ορισμένο εισοδηματικό επίπεδο για να εγγυώνται ότι δεν θα πάρουν δουλειές «που θα μπορούσε να αναλάβει» ο βρετανικός πληθυσμός.
Σημειώνεται ότι η βίζα που χορηγείται στους φοιτητές δεν θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ, πρότεινε από την πλευρά του μια μεταρρύθμιση με τεστ για όσους επιθυμούν να λάβουν βρετανικό διαβατήριο, με την ενσωμάτωση σ' αυτό αναφορών στις «βρετανικές αξίες».
Η σημερινή διαδικασία, αφορά την κουλτούρα της χώρας, την ιστορία της, τον αθλητισμό και την κουζίνα της και «δεν είναι επαρκής», δήλωσε ο ίδιος στο συνέδριο των Τόρις.
Επιμένει στην απόσυρση του «σχεδίου Τσέκερς» ο Μπ.Τζόνσον
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του ζήτησε την απόσυρση του «σχεδίου Τσέκερς» αφήνοντας αιχμές για την Τ.Μέι και τους χειρισμούς της για το Brexit.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ μόλις έξι μήνες προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, η επισφαλής θέση της Μέι στην ηγεσία του κόμματός της κλονίζεται έτι περαιτέρω από τις επικρίσεις για τα σχέδιά της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες.
O πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, που έγινε ο επικεφαλής της εκστρατείας για την αποχώρηση από την ΕΕ, αποτελεί έναν από τους πιο ηχηρούς επικριτές της.
«Μην τους πιστεύετε όταν λένε ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο και άλλη εναλλακτική», είπε ο Μπ.Τζόνσον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Συντηρητικών. «Τώρα είναι η ώρα να ξεφορτωθούμε το σχέδιο Τσέκερς», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το Τσέκερς είναι απάτη».
Ωσότοσο, ο Μπ.Τζόνσον δεν είπε ανοιχτά ότι θα είναι αντίπαλος της Μέι, σημειώνοντας ότι οι Τόρις πρέπει να στηρίξουν ένα από τα προηγούμενα σχέδια της Μέι για το Brexit.