Live τώρα    
Αρχαιολογικός νόμος στο επίκεντρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιολογικός νόμος στο επίκεντρο

Τα επίμαχα άρθρα 1, 33 και 36 του νομοσχεδίου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή, τα οποία αφορούν την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αποτελούν σύμφωνα με την αρχαιολογική κοινότητα ένα επισφαλές περιβάλλον για τη συνέχιση της ισχύος του Αρχαιολογικού Νόμου.

Από τη μεριά του το υπουργείο Πολιτισμού πιέζει να γίνουν αναδιατυπώσεις ώστε να διασφαλιστεί η αρχαιολογική νομοθεσία, ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη προκηρύξει πανελλαδική απεργία για αύριο Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από πλευράς υπουργείου Οικονομίας δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα εισαχθούν με τη μορφή νομοτεχνικών βελτιώσεων οι παρατηρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, άλλες αυτούσιες και άλλες αναδιατυπωμένες, που συνδέονται με τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων. Το ΥΠΠΟ επιδιώκει να προστεθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων της αρχαιολογικής νομοθεσίας δεν θίγεται.

Σημείο αιχμής αποτελεί το άρθρο 1 παράγραφος 3, που ορίζει ότι "η εφαρμογή των διατάξεων της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας καθώς και των διατάξεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων δεν θίγεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου", δηλαδή, σε αντίθεση με την προστασία του περιβάλλοντος, δεν προβλέπει και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου.

Από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού γίνονται προσπάθειες, εκτός από το άρθρο 1 και την αναδιατύπωση του άρθρου 33, όπως έγραφε η "Αυγή" το Σάββατο, να προστεθεί και η υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού στο άρθρο 36, το οποίο ορίζει ότι για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο η διαδικασία της γνωστοποίησης για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο μεταξύ ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σε δηλώσεις χθες στο Κόκκινο 105,5, επισήμανε ότι "με απόλυτο σεβασμό στο αρχαιολογικό περιβάλλον και στο έργο των αρχαιολόγων θα βρεθεί ένας τρόπος με τη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας ώστε και οι αρχαιότητες να προστατεύονται αλλά και να επιτύχουμε την ταχεία δημιουργία επιχειρήσεων αφήνοντας πίσω μια πρακτική που ήθελε χρονοβόρες διαδικασίες για αδειοδότηση επιχειρήσεων ενθαρρύνοντας γρηγορόσημα, αδιαφάνειες και διαπλοκή".

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με επιστολή του προς τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου επισημαίνει ότι "το σχέδιο νόμου που έρχεται να ρυθμίσει την άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων δεν λαμβάνει ουδόλως υπ’ όψιν του, στο πνεύμα και σε όλες τις διατυπώσεις του, τις αρχαιότητες και συνολικά την πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντα που επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα" και προτείνει την "προσθήκη της εξαίρεσης της αρχαιολογικής νομοθεσίας στο άρθρο 1, παρ. 3, μαζί με την υφιστάμενη εξαίρεση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας" καθώς και μια σειρά από νομοθετικές βελτιώσεις σε μια σειρά άρθρων του υπό
συζήτηση σχεδίου νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0