Πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την εμφάνιση της επιδημίας του HIV/AIDS και περίπου 36,7 εκατομμύρια ζουν με HIV/AIDS, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στην Ελλάδα, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016 έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον ιό HIV (ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας) και το σύνδρομο AIDS (πρόληψη, προφύλαξη, θεραπεία).
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης θα πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι καινοτόμες και στοχευμένες, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα με την ορθότερη διαχείριση των πόρων. Αγωνία εκφράζεται για την οικονομική κάλυψη του κόστους των εξετάσεων παρακολούθησης των HIV οροθετικών ασθενών (ιικό φορτίο και γονοτυπική αντοχή). Τονίζεται ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργαστηρίων που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων, τόσο για τη διάγνωση όσο και την παρακολούθηση των ατόμων αυτών».
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για θέματα Υγείας και στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών Υγείας για την πληρέστερη υγειονομικά αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.