Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.2°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
12.6°C17.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.1°C21.5°C
0 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C21.8°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
0 BF 100%
Αλ.Τσίπρας: Nα ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη τον παραγωγικό της ρυθμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας: Nα ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη τον παραγωγικό της ρυθμό

Την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να ξαναβρεί τον παραγωγικό της ρυθμό και την παλιά ιστορική της ταυτότητα της πολυπολιτισμικής, εμπορικής και βιομηχανικής κυψέλης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς της πόλης, κατά τα σημερινά εγκαίνια του γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό είναι ένα δύσκολο στοίχημα, περνάει μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας της πόλης και την ενίσχυση και άλλων πτυχών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στον στόχο της αναβάθμισης της διπλωματικής παρουσίας και δραστηριότητας της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Αλ.Τσίπρας είπε πως στόχος είναι «η όσο το δυνατόν πιο άμεση και πιο γρήγορη διαδικασία μεταφοράς των θεμάτων στο πιο υψηλό επίπεδο της κρατικής και κυβερνητικής διοίκησης», επισημαίνοντας πως «αυτό αν δεν υπήρχαν οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης ίσως και να μην χρειαζόταν».

«Αυτό το γραφείο δεν επιθυμώ να είναι ένα τυπικό γραφείο, αλλά ένα λειτουργικό γραφείο, ένα γραφείο δουλειάς», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το γραφείο θα είναι «ποικίλα αλλά τα κρίσιμα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας».

Ανέφερε, δε, ότι ο ίδιος θα επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες, αλλά και όποτε είναι αναγκαίο για να λύνονται ζητήματα. Παράλληλα σημείωσε ότι θα συγκαλεί και υπουργικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή και των φορέων της πόλης για να αντιμετωπίζονται προβλήματα που προκύπτουν.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Στέργιος Πιτσιόρλας. Παρόντες είναι πρώην υπουργοί, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη που είναι εκτός πόλης, και πρόεδροι οι εκπρόσωποι παραγωγικών και άλλων φορέων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

«Να σας καλωσορίσω όλους και όλες στην έναρξη των εργασιών του νέου γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, δηλαδή η διοικητική δομή που στελεχώνει το Γραφείο Πρωθυπουργού, αποκτά για πρώτη φορά ιδιαίτερο γραφείο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και θα ήθελα εξ αρχής να τονίσω ότι δεν είναι η επιθυμία μου να φτιάξουμε άλλο ένα θεσμικό κύτταρο το οποίο θα είναι μη λειτουργικό, αλλά επιθυμία μου είναι να φτιάξουμε ένα λειτουργικό γραφείο. Να συγκεντρώνει τα προβλήματα και να αναζητά λύσεις μαζί με τους αρμόδιους φορείς.

Στη Θεσσαλονίκη έχω κουραστεί να έρχομαι για εγκαίνια, ωραίες ομιλίες, δημόσιες σχέσεις, πολλούς αγιασμούς και λίγα έργα. Όμως, στην πορεία αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Και εδώ είμαστε όλοι οι φορείς της πόλης, η τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι από κοινωνικούς φορείς, από φορείς των δομών της Πολιτείας και φυσικά από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δεν αντικαθίστανται από την παρουσία του πρωθυπουργικού γραφείου, προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα.

Και σε αυτή την προσπάθεια δεν καθόμαστε απέναντι, καθόμαστε στην ίδια μεριά του τραπεζιού. Υπό αυτή την έννοια, θέλω να επισημάνω ότι στόχος του εδώ γραφείου είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση και γρήγορη διαδικασία μεταφοράς των θεμάτων, στο πιο υψηλό επίπεδο της κρατικής και κυβερνητικής διοίκησης. Αυτό, εάν δεν υπήρχαν οι γνωστές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, ίσως και να μην χρειαζόταν. Δεδομένων όμως αυτών, έχω πια την εμπειρία να ξέρω ότι ένα πρόβλημα μπορεί να πηγαινοέρχεται από φορείς σε φορείς και να μη λύνεται.

H θεσμική ιδιότητα του Πρωθυπουργού, που μπορεί με μια εντολή και μια υπογραφή να λύνει προβλήματα, ίσως να είναι και μια παθογένεια, αλλά εδώ ίσως μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Αρκεί οι ενδεδειγμένες λύσεις να έρχονται μέσα από μία συλλογική επεξεργασία. Να είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συλλογικής προσπάθειας και να έχουν οι λύσεις αυτές τη συνολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το γραφείο, δεν επιθυμώ να είναι ένα τυπικό γραφείο, αλλά ένα λειτουργικό γραφείο. Ένα γραφείο δουλειάς.

Τα θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν θα είναι πολλαπλά και ποικίλα. Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα κρίσιμα θέματα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από την τακτική μου παρουσία- τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες- σκοπεύω να έρχομαι, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, για να λύνονται ζητήματα, καθώς και να συγκαλώ εδώ, διυπουργικές συσκέψεις, μαζί και με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της πόλης, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε μαζί προβλήματα που θα προκύπτουν.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναβρεί -σε ένα άλλο βεβαίως ιστορικό και παραγωγικό πλαίσιο- τον παραγωγικό της ρυθμό. Και εκείνη την παλιά ιστορική της ταυτότητα της πολυπολιτισμικής, εμπορικής και βιομηχανικής κυψέλης.Είναι ένα στοίχημα, δύσκολο στοίχημα, που περνάει μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας της πόλης, την ενίσχυση όμως και άλλων πτυχών, όπως της εκπαιδευτικής ιδιότητας του έργου, της τουριστικής και πολιτιστικής ανάδειξη της πόλης, καθώς και των δυνατοτήτων της.

Στόχος μας, επίσης, είναι και η αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας και δραστηριότητας της κυβέρνησης στην Θεσσαλονίκη. Ήδη σε σειρά επαφών που είχαμε με ηγέτες της Βαλκανικής, τους πρότεινα οι συσκέψεις στην Ελλάδα να μη γίνονται στην Αθήνα, αλλά να γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, που εκ των πραγμάτων, και όχι μόνο λόγω της ιστορίας της, έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στην Ευρώπη.

Θέλω λοιπόν να σημειώσω ότι, σήμερα, εκτός από τις παραδοσιακές της φυσικές και οικονομικές δραστηριότητες, η πόλη μπορεί να στηριχθεί και σε κάτι εξίσου σημαντικό, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους της. Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει μία άλλη δημιουργική Ελλάδα. Πέρα από τη γνωστή Ελλάδα, των προβλημάτων, της γραφειοκρατίας και της μιζέριας, υπάρχει μια Ελλάδα δημιουργική, που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες και την -πολλές φορές- αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών, προσπαθεί και παράγει δημιουργικό έργο. Εγώ αυτή την Ελλάδα τη συναντώ παντού, αλλά ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και στην πόλη σας. Χθες τη συνάντησα στη Θράκη σε μια περιοδεία που εμένα με γέμισε αισιοδοξία.

Πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουμε. Να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους. Αυτό το δυναμικό μπορεί να το συναντήσει κανείς στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της πόλης σας, εκεί όπου δραστηριοποιείται η νέα γενιά, στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στις πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στις δραστηριότητες των νέων και νεανικών συλλογικοτήτων στην πόλη σας. Μπορεί να το συναντήσει επίσης σε αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία και που νομίζω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνει τα πρώτα δείγματα της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και ελπίζουμε ότι θα είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου για όλους μας.

Επέλεξα να μη γίνει σήμερα άλλη μία φιέστα. Να μην γίνουν φαντασμαγορικά εγκαίνια, αλλά να γίνει μία σύσκεψη εργασίας. Να κάτσουμε εδώ όσο χρειαστεί, να προτεραιοποιήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να ψάξουμε από κοινού ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις. Γιατί νομίζω ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι μεγάλα λόγια.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι η παρουσία του γραφείου στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν υποβαθμίζει αλλά αναβαθμίζει το ρόλο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Διότι θα μας δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να προτεραιοποιούμε τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή. Το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό καθημερινά, παρά το γεγονός της μη φυσικής μου καθημερινής παρουσίας. 'Αρα θα υπάρχει άμεση δυνατότητα μιας καθημερινής και τακτικής επαφής με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Κλείνω λοιπόν λέγοντας ότι παρά τις ιδεολογικές, πολιτικές, θεσμικές διαφορές που μπορεί να έχουμε, είμαστε όλοι συνεργάτες σε ένα κοινό σκοπό. Στο να προσπαθήσουμε να παράξουμε έργο για την επίλυση των καθημερινών αλλά και διαχρονικών προβλημάτων της περιφέρειας της Β Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Σας ευχαριστώ πολύ και θέλω να περάσουμε αμέσως στην ουσία, δηλαδή στη σύσκεψη, στη συζήτηση των προβλημάτων προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL