Έναν μηχανισμό λογοκρισίας, που θα μπορούσε να παρακινήσει τις κινεζικές αρχές να του επιτρέψουν τη λειτουργία έπειτα από επτά χρόνια απαγορεύσεων, έχει δημιουργήσει το Facebook προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “New York Times”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Facebook δημιούργησε το λογισμικό, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση αναρτήσεων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, με την υποστήριξη του προέδρου και ιδρυτή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Τον Μάρτιο ο Ζούκερμπεργκ συνάντησε τον Κινέζο κυβερνητικό αξιωματούχο Λιου Γιουνσάν, ο οποίος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Facebook θα μπορέσει να ενδυναμώσει τις ανταλλαγές μεταξύ των διαδικτυακών εταιρειών της Κίνας και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόησή τους.
"Έχουμε από παλιά πει ότι μας ενδιαφέρει η Κίνα, και ξοδεύουμε χρόνο για να καταλάβουμε και να μάθουμε καλύτερα τη χώρα" τόνισε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Facebook Αριέλ Αρία σε ηλεκτρονικό μήνυμά της στο πρακτορείο Reuters. Πρόσθεσε πάντως ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει την κινεζική αγορά.
Η Κίνα, με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο, απαγόρευσε την πρόσβαση στο Facebook το 2009 έπειτα από ταραχές που ξεκίνησαν στη βορειοδυτική πόλη Ορούμκι με την εθνοτική ομάδα των Ουιγούρων.