Live τώρα    
Μεταπτυχιακά δύο τύπων στο τραπέζι της συνόδου πρυτάνεων / Ή δωρεάν με δυνατότητα διδακτορικού ή με δίδακτρα για εξειδίκευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταπτυχιακά δύο τύπων στο τραπέζι της συνόδου πρυτάνεων / Ή δωρεάν με δυνατότητα διδακτορικού ή με δίδακτρα για εξειδίκευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Για μεταπτυχιακά δύο τύπων αναμένεται να νομοθετήσει το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα: "ερευνητικά" χωρίς δίδακτρα και "εξειδίκευσης ή κατάρτισης" με δίδακτρα βάσει κριτηρίων. Η πρόταση αυτή θα συμπληρωθεί τόσο από τη σχετική έρευνα για τον χάρτη των μεταπτυχιακών που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του υπουργείου όσο και από την πρόταση που κλήθηκε να καταθέσει εντός του επόμενου μήνα η σύνοδος των πρυτάνεων εκτάκτως...

"Είναι μια από τις λίγες φορές, που δεν θα καταλήξει ομοφώνως η διαδικασία αυτή" ανέφεραν ανώτατες πηγές εκ μέρους των πρυτανικών αρχών. Μοναδική συνισταμένη της πλειοψηφίας τους ήταν το αίτημα να μην υπάρξει καμία νομοθετική παρέμβαση, παρά μόνο αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης στα δωρεάν προγράμματα, αφού μέχρι σήμερα επιχορηγούνται ετησίως με 7 ως 8 χιλιάδες ευρώ το καθένα -ποσό που λαμβάνουν, ειρήσθω εν παρόδω, στη μέση του ακαδημαϊκού έτους, δυσκολευόμενα έτσι στην απορρόφησή του.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, ξεδίπλωσε το Σαββατοκύριακο στους πρυτάνεις την πρόταση για δωρεάν μεταπτυχιακά "έρευνας" με δικαίωμα διδακτορικής έρευνας, αλλά και μεταπτυχιακά "εξειδίκευσης / κατάρτισης", με δίδακτρα βάσει κριτηρίων που θα ορίζουν και τη δυνατότητα διδακτορικής διατριβής. Υπενθύμισε, δε, ότι το ΣτΕ έχει επιτρέψει τα δίδακτρα, πλην όμως αυτά θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην οικονομική κατάσταση των φοιτητών και στις αιτιολογημένες ανάγκες των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Στη σύνοδο επαναδιατυπώθηκε ο στόχος του ενιαίου χώρου έρευνας και ιδρυμάτων, που συμπεριλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- και την κοινή παρακολούθηση μεταπτυχιακών από μέλη ΔΕΠ και ερευνητικά κέντρα. Σημειωτέον, εξετάζεται επιπλέον και η δυνατότητα να υπάρξει τουλάχιστον ένα δωρεάν μεταπτυχιακό σε όλα τα ιδρύματα. "Θα μπορούσε να επιχορηγηθεί μέσω των διδάκτρων των υπολοίπων" αναφέρουν πηγές σχετικές με το θέμα. Ως νομοθετικός "στόχος", συζητήθηκε και το μέγιστο ύψος των αμοιβών των μελών ΔΕΠ, όσο και ο μέγιστος αριθμός ωρών που θα διδάσκουν στα μεταπτυχιακά.

Για τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, των οποίων η θητεία λήγει στις 31 Αυγούστου, αναμένεται να αποφανθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους άμεσα για την παράταση της θητείας τους ή μη. Σε κάθε περίπτωση ο θεσμός άπτεται της πορείας του εθνικού διαλόγου, τονίστηκε από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου.

Εκ νέου επιβεβαιώθηκε, τέλος, η δέσμευση για νέες 500 θέσεις μελών ΔΕΠ, με στόχο το διορισμό τους στις αρχές του 2017, ενώ μεταξύ των Πρυτάνεων συζητήθηκε και η με νόμο εξαίρεση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) και των Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίων από τους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0