Με... χίλιες δυο παρατηρήσεις η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή "κοσμεί" σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εθνικοποιεί τον περιορισμό ή την απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, αγνοώντας την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός χωρών προκειμένου οι περιορισμοί αυτοί να ισχύσουν σε επίπεδο Ε.Ε. για προφανείς λόγους.
Ήτοι, όσο και να φράξεις την αυλή σου και να υψώσεις τείχη, ο κίνδυνος της επιμόλυνσης δεν αντιμετωπίζεται αν η απαγόρευση δεν εφαρμοστεί και στα γειτονικά κράτη, π.χ., στην περίπτωσή μας, στη γείτονα Βουλγαρία.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ Γ. Τσιρώνη για διαβούλευση λίγων ημερών (9-17 Δεκεμβρίου 2015). Το ασυνήθιστο και παράδοξο αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι οι ρυθμίσεις του αφορούν άλλο υπουργείο. Ορίζει αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της απαγόρευσης υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων, ενώ παραγγέλλει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει κατάλληλα μέτρα, περιλαμβανομένων και των σχετικών διαδικασιών ελέγχων και κυρώσεων, για την πρόληψη της ακούσιας παρουσίας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Η ΚΕΝΕ, στη γνωμοδότησή της, ύστερα από συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου, διατυπώνει πλήθος γενικών και ειδικών κατ' άρθρο νομοτεχνικών παρατηρήσεων, από τις οποίες προκύπτει ότι το σχέδιο νόμου είναι γραμμένο στο πόδι, με λάθος τίτλο, ενώ κομμάτι των προβλεπόμενων διατάξεων έχει ήδη προ πολλού ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Προτείνει, λοιπόν, νέο τίτλο: "Απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ σε συμμόρφωση προς την Οδηγία (Ε.Ε.) 2015/412 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2015 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2001/18/ΕΚ, όσον αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη - μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους». Η έκταση των παρατηρήσεων ξεπερνά το σώμα του σχεδίου νόμου, που αποτελείται από πέντε άρθρα.
Επί της αρχής, η ΚΕΝΕ υπογραμμίζει ότι ο νομοθέτης: "Έχει επεξεργασθεί γενικές οδηγίες για την προσαρμογή του εθνικού δικαίου στο ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, με το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου επιχειρείται η ενσωμάτωση Οδηγίας που τροποποιεί ως προς ορισμένα μόνο σημεία παλαιότερη Οδηγία, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η υπουργική αυτή απόφαση δεν αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας και καθ' ο μέρος δεν είναι συμβατή με τις προαναφερθείσες γενικές οδηγίες (άλλωστε είναι παλαιότερη από αυτές) περιορίζει ενδεχομένως και τη δυνατότητα συμμόρφωσης προς αυτές τις οδηγίες και κατά το παρόν στάδιο. Ενδείκνυται, πάντως, να επιχειρηθεί, κατ' αρχήν, η συμμόρφωση προς τις Οδηγίες αυτές στο μέτρο του εφικτού.
* Δεδομένου ότι η Οδηγία (Ε.Ε.) 2015/412 δεν έχει αυτοτέλεια, ενδείκνυται η ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο να γίνει με τη μορφή τροποποίησης και συμπλήρωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας για τους ΓΤΟ και όχι με τη μορφή ανεξάρτητου και αυτοτελούς νομοθετήματος. Στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να εγερθούν σοβαρά ερμηνευτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου. Πάντως αυτή η τροποποίηση και συμπλήρωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου μπορεί να γίνει είτε με νόμο είτε με χρήση των γενικών εξουσιοδοτικών διατάξεων του Ν. 1338/1983 (άρθρα 1, 2, 4, και 5, αναλόγως του αντικειμένου της ρυθμίσεως).
* Σε κάθε περίπτωση, στον τίτλο κάθε άρθρου πρέπει να μνημονεύεται σε παρένθεση ποια είναι η αντίστοιχη διάταξη της Οδηγίας".