Με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει την επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου, απολύτως διαφοροποιημένου από αυτό που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Η βασική ιδέα προβλέπει την αξιοποίηση των 800 κτισμάτων συνολικής επιφάνειας 370.000 τ.μ. που βρίσκονται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, μερικά εκ των οποίων αποτελούν και αξιόλογα δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως ο τερματικός σταθμός του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου. Αν αυτά τα κτήρια παραχωρηθούν, με τις ήπιες χρήσεις γης που προβλέπει η μελέτη που έκανε το ΕΜΠ για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και τους τρεις δήμους της περιοχής, θα αποφέρουν ίσα και μεγαλύτερα έσοδα και πιο άμεσα από το προβλεπόμενο τίμημα της σύμβασης Lamda - Ελληνικού Α.Ε., που προβλέπεται μάλιστα να εξοφληθεί σε βάθος δεκαπενταετίας. Για τον υπόλοιπο χώρο, η μετατροπή του σε πάρκο, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη ΕΜΠ, μπορεί να γίνει εύκολα, σταδιακά και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.
"Ένα τέτοιο σχέδιο αξιοποίησης, που δεν είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας - μνημόνιο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, είναι συμβατό με το δημόσιο συμφέρον, βοηθά στην επανεκκίνηση του παραγωγικού μοντέλου της ευρύτερης περιοχής και εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή" υπογραμμίζει η Ν.Ε. Νότιας Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν παραλείπει επίσης να υπενθυμίσει ότι "όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, η επιστημονική κοινότητα (ΤΕΕ) και δικαστικοί εμπειρογνώμονες υποστήριζαν, και εξακολουθούν να υποστηρίζουν, ότι το τίμημα που καλείται να καταβάλει η κοινοπραξία συμφερόντων Λάτση με τη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά και της τότε διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό είναι χαριστικό -περίπου τρεις φορές χαμηλότερο από την υπολογιζόμενη τιμή- και ο διαγωνισμός που προηγήθηκε, τουλάχιστον ως προς τη νομιμότητα, είναι προβληματικός".