Live τώρα    
Γ. Μουζάλας: Στην Ειδομένη θα εφαρμοστούν οι νόμοι, θα δοθεί άμεσα λύση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: Στην Ειδομένη θα εφαρμοστούν οι νόμοι, θα δοθεί άμεσα λύση (Video)

Κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας ενώ συμπλήρωσε ότι ουδέποτε η Ελλάδα αρνήθηκε τη Frontex. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ειδομένη δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα «καθαρίσει» προσθέτοντας ότι «αν συνεχίσουν να υψώνονται φράχτες το προσφυγικό θα επιδεινωθεί».

https://www.youtube.com/embed/W20veEtrfKE

«Καταβάλουμε προσπάθεια να μην πέσει ξύλο, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους» ξεκαθάρισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δέκα μέρες κατειλημμένη είναι η σιδηροδρομική γραμμή, δεν μπορείς σαν κράτος να μην αντιδράσεις».

Ο Γιάννης Μουζάλας κατήγγειλε ότι η Frontex είχε ζητήσει να έρθουν στη χώρα μας παρατηρητές από τα Σκόπια, τα οποία ονόμαζαν ως «Μακεδονία». «Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της Frontex» που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας πρόσθεσε.

Διευκρινίζοντας ότι «Δεν είχαμε ζητήσει πολιτική προστασία γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι να τη διαχειριστούμε. Τώρα που έχουμε εθνικό σχέδιο και φτιάχνουμε τα κέντρα ταυτοποίησης το ζητήσαμε και αυτό.»

Επιπλέον «ζητήσαμε από την Ευρώπη τα μηχανήματα δακτυλοσκόπησης να συνδεθούν online με το αρχείο της αστυνομίας».Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες κυρίως στη διαχείριση των ανηλίκων παιδιών γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός στη χώρα.

Ενώ σχολιάζοντας την έκθεση του Λιθουανού επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι «έχει και τα δίκια του». «Στα συμπεράσματα θα συμφωνήσω μαζί του, ζητά όπως κι εμείς περισσότερη Ευρώπη» είπε εξηγώντας όμως ότι η Λέσβος έχει 400 χιλιόμετρα ακτές και δεν μπορεί να υπάρχει έτοιμο ιατρείο παντού.

Θα γίνουν οικιοθελείς και αναγκαστικές επιστροφές τόνισε ο υπουργός αλλά δεν είναι τόσο απλό γιατί δεν συνεργάζονται το Πακιστάν και η Τουρκία. «1.500 μετανάστες γύρισαν από την Ειδομένη και περιμένουμε άλλους 1.500. Όσοι θέλουν αίτηση άσυλου θα τους δώσουμε δυνατότητα να το κάνουν. Παρά πολλοί μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν μόνοι τους στις χώρες τους υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής, θα γίνουν και απελάσεις».

Τέλος απέδωσε ευθύνες στην κ. Μέρκελ για την δημιουργία εντυπώσεων ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους μετανάστες.

Κατ. Μπρ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0