Live τώρα    
Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Ντομπρόβσκις / Σε αναζήτηση νέων πόρων, αντί περικοπών στο ασφαλιστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Ντομπρόβσκις / Σε αναζήτηση νέων πόρων, αντί περικοπών στο ασφαλιστικό

Σε αναζήτηση νέων πόρων προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν περικοπές στις συντάξεις στρέφεται το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, για το θέμα του ασφαλιστικού "έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος, τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα". Ακόμα πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου και ότι έλαβε από τους εκπροσώπους των θεσμών τις πρώτες εκτιμήσεις των μειώσεων και μια αρχική προσοτικοποίηση από τις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ και κλιμάκιο του ILO που βρίσκεται στην Αθήνα δουλεύει επάνω στα στοιχεία.

Για το θέμα των εργασιακών σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης "είναι να επιστρέψουμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά από πέντε χρόνια απορρύθμισης" και αναφέρθηκε στην προσπάθεια για μεγαλύτερη εμπλοκή της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία, παράλληλα με τη συμμετοχή του ILO.

Από την πλευρά του ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε: "Οι συζητήσεις κάλυψαν θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, όπου στόχος είναι να υπάρξει βιωσιμότητα, αλλά και για την αγορά εργασίας. Μελετήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα και να προσφέρουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας την ευελιξία που απαιτείται για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας".

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι μεσομακροπρόθεσμο, ότι το υπάρχον σύστημα δεν απηχεί τη συνεισφορά κάθε εργαζόμενου και ότι υπάρχει ανάγκη για ένα δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα με συστηματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει πιο δίκαιο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος, καθώς και το προσφυγικό. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0