"Το ΟΧΙ είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής. Αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα.
ΌΧΙ δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών.
ΌΧΙ σημαίνει: ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος, δε θα το εκτινάζει, δε θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα κατανέμει τα βάρη στους ‘'έχοντες'' και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Σας καλώ να ενισχύσετε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια, σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη." ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Επιμέλεια, σχολιασμός, video: Κατερίνα Μπρέγιαννη
"Θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, επειδή υποσχέθηκε στο λαό ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα." δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. "Μας κλείσαν τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες. Θα φτάσουμε στις κάλπες. Θα τα καταφέρουμε!" "Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης, ουδείς δεν μπορεί να ξεκόψει την Ελλάδα από το ευρώ" είπε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι "πρωθυπουργός παντός καιρού" για να υπογράφει μνημόνια και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν ευσταθούν όσα ακούγονται για αποδοχή πλήρως της πρότασης των δανειστών με τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Βρισκόμαστε σε αναμονή δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί ότι χθες δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ, σε κατάσταση καθυστέρησης πληρωμών η χώρα. Η Γερμανία σε σκληρή γραμμή φαίνεται να μην θέλει να διαπραγματευτεί τίποτα πριν το δημοψήφισμα.
Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Γ. Δραγασάκης δηλώνει ότι "γι' αυτό κάναμε το δημοψήφισμα" για μια βιώσιμη συμφωνία και όχι υποταγή" Ωστόσο κάποιοι κύκλοι διαστρεβλώνουν τα λόγια Δραγασάκη συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε: «Μια εφημερίδα, μάλιστα, έγραψε οτι εισηγήθηκα στο Πρωθυπουργό να αποδεχθεί τη συμφωνία» . "Η κυβέρνηση είναι πιο συμπαγής από ποτέ" διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα κατατέθηκε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Μετά του σημερινού έκτακτου Eurogroup, οι ελληνικές προτάσεις θα συζητηθούν και αύριο στις 18.30. Παρά τη σκληρή γραμμή που αυτή τη φορά φέρεται να κρατά η Ανγ. Μέρκελ και ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι: "Η Ελλάδα μπορεί να παραμένει στο ευρώ και μετα το ΟΧΙ".
Η επιλογή να μη δοθεί παράταση ήταν η διακοπή της ρευστότητας από την ΕΚΤ και κατ' επέκταση το κλείσιμο των τραπεζών εξήγησε ο πρωθυπουργός. Μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα, δηλαδή οι τράπεζες θα ανοίξουν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. "Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για τις συντάξεις γιατί είναι διασφαλισμένες, με τα μέτρα των δανειστών, δεν είναι." δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αναφορικά με τη δόση στο ΔΝΤ είπε: Ας μας δώσουν συμφωνία να πληρώσουμε το ΔΝΤ. Τόνισε επίσης ότι "Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης, ουδείς δεν μπορεί να ξεκόψει την Ελλάδα από το ευρώ".
Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ παρενέβη ωμά στα εσωτερικά της χώρας καλώντας τους Έλληνες να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα, ναι στα μέτρα των δανειστών και επί της ουσίας στην υποταγή της χώρας, ανεξάρτητα από το πως θα διατυπωθεί το ερώτημα. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Μ. Σούλτς που θέλει να μας τα πει και από κοντά όπως είπε, για να "βοηθήσει" τους Έλληνες να ψηφίσουν τα μέτρα των δανειστών και τα νέα Μνημόνια που έρχονται.
"Η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης" δήλωσε σε διάγγελμά του πριν λίγο, ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε ότι οι μισθοί, συντάξεις και οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες και συνέστησε νηφαλιότητα. Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός πληροφόρησε ότι έχει υποβάλλει νέο αίτημα παράτασης ολιγοήμερης χρηματοδότησης. Λίγο πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών και με το ευρώ να σημειώνει βουτιά ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στην Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ ο Αμερικάνος υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου συνέστησε διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Στα ίδια επίπεδα η ρευστότητα της προηγούμενης Παρασκευής, μετά από παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη. Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο.
Το αίτημα για παράταση της χρηματοδότησης του πρωθυπουργού υποστηρίχθηκε και από τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από το πρωί, τα μέτρα προστασίας των καταθετών και του τραπεζικού συστήματος με τραπεζική αργία και περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων. Τα ΑΤΜ αναμένεται να ανοίξουν από το μεσημέρι. Σύμφωνα με την ΠΝΠ θα ανοίξουν καταστήματα των τραπεζών, όπου θα μπορούν να κάνουν ανάληψη της σύνταξης τους οι συνταξιούχοι.