Live τώρα    
Νέα Δημοσκόπηση / Νέα Δημοσκόπηση: Ανατροπή βλέπει η GPO
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Δημοσκόπηση / Νέα Δημοσκόπηση: Ανατροπή βλέπει η GPO

Ακόμα μία δημοσκόπηση των τελευταίων εβδομάδων, αυτή της GPO για την τηλεοπτική εκπομπή "Ανατροπή" του Mega, έρχεται να επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., αναδεικνύοντας επιπλέον τον Αλ. Τσίπρα ως δημοφιλέστερο πολιτικό, με τον Αντ. Σαμαρά να ακολουθεί, αν και υπολείπεται με μικρή διαφορά ως προς την καταλληλότητα, έχοντας αυξήσει πάντως το ποσοστό της "καταλληλότητάς" του κατά περίπου 9 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιμέρους στοιχεία της έρευνας για την πολιτική συγκυρία ή και που άπτονται των κεντρικών επιχειρημάτων αφενός της συγκυβέρνησης και αφετέρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται να μη θέλουν εκλογές, από την άλλη η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι τη διαπραγμάτευση του χρέους πρέπει να την αναλάβει μια νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ (αν και στο ερώτημα δεν προσδιορίζεται ως τέτοια) για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους βρίσκει απήχηση ως θετική στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα 6,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ (26,7%) στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ. (20,2%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι με 6%, ρίχνοντας τη Χρυσή Αυγή στο 5,7%, ποσοστό που λαμβάνει και το ΚΚΕ. Εμφανώς αποδυναμωμένο το ΠΑΣΟΚ, αγγίζει μόλις το 4%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή (3%), ενώ το ποσοστό της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν καταγράφεται, καθώς είναι κάτω από το 1%. Το ΛΑΟΣ λαμβάνει 2,1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,6%, Άλλο 4,7%, Λευκό / Άκυρο: 2,1%, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (18,2%).

Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται ο Αλ. Τσίπρας, που συγκεντρώνει το 42,8% των θετικών απόψεων και δεύτερος στην κατάταξη είναι ο Αντ. Σαμαράς (41%.) Ακολουθούν οι Στ. Θεοδωράκης (40%), Φ. Κουβέλης (34%), Δ. Κουτσούμπας (33,6%) και Π. Καμμένος (29%). Στην προτελευταία θέση, πάνω από τον Ν. Μιχαλολιάκο (11,6%) παραμένει ο Ευ. Βενιζέλος με 22,8%, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με το 25,1% που λάμβανε στη μέτρηση του Μαΐου. Καταλληλότερος πρωθυπουργός, αν και με πτώση 1,5%, παραμένει ο Αντ. Σαμαράς (43,1%), με τον Αλ. Τσίπρα να αυξάνει κατά 8,2% το ποσοστό του σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και να συγκεντρώνει 37,2%. Τον "Κανένα" επέλεξε το 17,9%.

Παρ' ότι οι ερωτηθέντες κατά 36% (έναντι 61,8%) εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, το ποσοστό του "ναι" έχει αυξηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 58,1%, ενώ υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης το 38,7%.

Παράλληλα, αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιθυμία των ερωτηθέντων για επιλογή μη πολιτικού προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας (62,4%), ενώ μόλις το 24% ζητάει ο επόμενος Πρόεδρος να είναι πολιτικός.

Νέα κυβέρνηση από εκλογές για τη διαπραγμάτευση του χρέους

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία κατά τα οποία, ενώ η πλειοψηφία με ποσοστό 55,7% επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αντίθετη άποψη εκφράζει το 40,3% και οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανατροπή της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές (45,9% υπέρ, 50,5% κατά). Ωστόσο το 48, 9% ζητάει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος μια κυβέρνηση που θα προκύψει από νέες εκλογές. Αντίθετα, το 42,5% ζητάει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό την παρούσα κυβέρνηση.

Στο ερώτημα εάν "οι δανειστές της Ελλάδας μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο χρέος της χώρας", που αποτελεί ουσιαστικά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το 54,1% εκτιμά πως "ναι και μάλλον", ενώ το 43,2% "όχι και μάλλον όχι". Πάντως, κατά μεγάλη πλειοψηφία (61%) σε σχέση με την αντίθετη άποψη (35,6%) οι πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ σε περίπτωση που δεν πετύχει η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Ακόμα, η πλειοψηφία (52,5% έναντι 41,2%) εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει περάσει οριστικά, ενώ το 58,3% των πολιτών είναι πιο απαισιόδοξοι (35,3% πιο αισιόδοξοι) για το μέλλον της χώρας σε σχέση με το 2012.

Ένα ερώτημα στο οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με το 93,2% να τάσσεται υπέρ.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0